De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 39

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

Even onthaasten

Je komt tegenwoordig de meest fraaie termen tegen voor de simpelste dingen. Als je gesloopt bent door je werk dan heet dat een ‘Burn out’, ben je modern aangelegen dan ben je ‘vet gaaf’ en als je gewoon even lekker bij moet komen van alle drukte dan ga je gewoon even ‘onthaasten’. Dat laatste ben ik, terwijl u deze krant zit te lezen, aan het doen, samen met mijn Jootje want die heeft ook een flinke onthaasting nodig. 
We hebben het de laatste jaren erg druk gehad, te druk soms. Vakantie, ach wat is vakantie, we hadden er geen oog voor en vonden het ook niet nodig. Een dagje vrij zo nu en dan was al fijn en al dat gezeul met koffers en vliegtuigen, die kunnen vallen, leek ons maar niks. Gelukkig waren veel van onze vrienden, we hebben er talrijke, het zat om ons maar steeds om zich heen te hebben en hebben botje bij botje gelegd om ons een vakantie bungalow te geven voor een dikke week, zodat ook zij een poosje van ons af zijn. We hebben het natuurlijk aangenomen want je wilt ze niet teleurstellen en bovendien hadden we ook net dat zetje nodig om eindelijk eens de rust op te zoeken. Velen weten dat wij een bepaalde levensstijl aanhouden waarvan we mateloos genieten en waar we veel echte vrienden in vinden. Deze vrienden hebben het voor ons gedaan, vrienden die je in de ‘gewone’ wereld niet vaak meer tegenkomt. Natuurlijk zullen Jootje (Jolanda) en ik het wel even moeilijk vinden om zonder computer, faxen, mails, interviews, recepties, met of zonder hapjes en drankjes, de dag door te komen, maar geloof me, we gaan bomen opzoeken, dalen bestormen, kastelen bekijken en lekker lui in het zwembad poedelen. Gewapend met slechts een fotocamera en de Senseo koffiezetter gaan we op avontuur! Jo neemt wat lekkere dingen mee en wat touw, want je weet maar nooit in dat bergachtig gebied. 
Bij elkaar heeft deze korte vakantie me wel veel energie gekost want ik kan de ‘toko’ niet zomaar alleen laten, er moest heel wat worden geregeld. Al de websites moeten een beetje blijven draaien, mijn column moet gewoon in de krant, de thuisblijvers, twee knullen van dik in de twintig, moeten een spoedcursus water koken ondergaan en ook de hond moesten we voorbereiden op langdurig de plas ophouden en wachten op smakelijke brokjes. Vlak voordat we weggingen hebben we nog een uurtje een workshop gehouden stofzuigen en ramen zemen, we denken dat de cursisten na onze vakantie in therapie moeten. Mijn Jootje, ja zij alweer, heeft overal briefjes op geplakt. Op het toilet hangt de mededeling dat als het papier op is er nieuwe rollen in de kast onder de trap staan, op het keukenkastje hangt een epistel met de mededeling dat de magnetron het alleen doet als de steker er in zit. Boven is het nog erger, daar kom je bij de wasmachine uitgebreide verhalen tegen over witte sokken en zwarte onderbroeken alsmede rode truien en gele T shirts. Ook instructies over wasmiddelen en standen van klokken op de machine ontbreken niet, we gaan er dus van uit dat de boy’s met schone lappen aan het lijf de week doorkomen. Als je dat allemaal zo netjes regelt voor de thuisblijvers kom je er pas achter wat je eigenlijk allemaal doet in zo’n gezin. T.v. standbye lampje uit, niet roken in bed, tuindeur op slot, voordeur ook, gordijnen dicht en s’morgens weer open, hond naar buiten en weer naar binnen, als die witte ronde dingen gaan piepen dan is er brand, als er een sirene loeit een inbraak, als de planten hangen hebben ze dorst en ga zo maar door! We gaan met onze eigen auto, een HE wagen die net een APK heeft gehad en een toffe doorsmeerbeurt, dus moet goed komen lijkt me. Daar hebben we ook weer duidelijke afspraken over, ik ga achter het stuur, want ik weet waar alles voor dient, Jootje doet het kaartlezen……..zucht. Naast het recreëren in het bungalowpark gaan we ook weer wat vrienden in de regio bezoeken en natuurlijk genieten van de bergen en dalen. We zullen vast wel patatjes en slaatjes eten want koken hoeft mijn troel daar echt niet hoor. We zijn blij er echt even van tussen te kunnen zijn, we gaan beesten en feesten, al waren de voorbereidingen puur sm!

Jan Koopmans


TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org