De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 46

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

Hoogvliets oppeppertje

Schrijven over dingen waar iedereen het al over heeft is niet iets wat me aantrekt, dus dat wat u verwachte komt niet, al houdt het me wel bezig.
Trouwens als we ons beperken tot daar waar we wonen dan hebben we niet te mopperen gehad de afgelopen week, onze ‘stad’ had het drukker dan ooit. Natuurlijk mag ik als schrijver van deze stukjes best mijn mening hebben, en opschrijven, over dingen die de revue passeren, ook in deze krant. Zo schreef ik elders in deze krant dat we in Hoogvliet een bedoeïenentent krijgen, je moet er maar opkomen! Stiekem vraag ik me dan af of die ruïne van de Vaste Burcht kerk dan niet mooier was, maar ach, wie ben ik? En wie weet valt het wel mee, mevrouw Khadija Al-Lawati uit Oman kwam zelf kijken of het ontwerp wel goed was. Maar goed dat men niet op het idee kwam om een iglo neer te zetten aan de Overhage want dan hadden we de ambassadeur van de Noordpool hier op de koffie gekregen en die heeft vast een naam die nog moeilijker is dan die van mevrouw Khadija Al-Lawati uit Oman. Maar goed, ik mag niet zeuren want we krijgen nu tenminste een cultureel centrum, iets waar ik al over mekkerde toen ik nog voor ‘die andere krant’ epistels schreef, zo’n honderd jaar geleden. Ja het was druk in Hoogvliet, er kwamen ook nog zo’n vijftig leden van de Europese Unie een kijkje nemen in ons vernieuwende Hoogvliet, tjonge wat zijn we populair! En dan minister Dekker, zij kwam naar ons toe om de 60ste paal te slaan voor het te bouwen Oosterbaken, een enorme woontoren van 100 meter hoog. Leuk mens die minister  Sybilla Dekker, ik mag Sybilla zeggen nadat ik heel even met haar een broodje had gegeten in een ondergrondse parkeergarage op de Meeuwenplaat. En wat ik zo mooi vond, ze kan zo enorm geweldig goed palen slaan, het is echt een wijfie met ballen! Hoewel paal slaan? Men slaat geen palen maar buizen en de paal giet men, dus moet het eigenlijk eerste paal gieten heten. Ik keek er naar samen met Jon van WoonbronMaasoevers, ja dat moet echt aan elkaar hoor, waarbij ik de opmerking maakte dat ik die paaltjes maar magertjes vind, ben bang dat het onze verstandhouding niet heeft verbeterd.
Later op die dag kwamen er maar liefst drie helikopters naar Hoogvliet, een oorverdovend geluid, zeker als je op de landingsplaats stond, en dat stond ik want in een vlaag van verstandverbijstering had ik me een paar dagen eerder opgegeven voor een rondvlucht. Ik heb geen hoogtevrees, beklom al eens de hoogste schoorsteen van de SHELL, maar ik was nimmer van de grond geweest doormiddel van een vliegtuig of ander fladderding. Het moment suprème kwam naderbij en ik ‘mocht’ in de PH-ECJ, een Eurocopter EC-130 B4 c/n 3604, een fraai ding met een hoop herrie. Voor ik er erg in had hadden we het grasveld van vv Meeuwenplaat verlaten en hingen we boven de Oude Maas. Ik had het best naar de zin, heb vele kiekjes gemaakt en voor mij had de vlucht wel uren mogen duren, wat was dat leuk! (kiekjes kijken kan op: www.mooihoogvliet.nl) Toen ik thuis kwam vroeg mijn vrouw of ik nog gezien had dat ze zwaaide naar me toen ik in de lucht hing……..vrouwen! Ik heb wel heel even Tussenwater gezien, maar juist daar vlogen we erg hoog en de nevel hulde de rode bakstenen in een geheimzinnig grijs spinsel. Maar goed, alles ging goed, ik kreeg mijn luchtdoop en Hoogvliet gaat weer leven, er gebeuren weer leuke dingen die de mens moed geven! ‘Nee we zijn er nog niet maar het gaat goed’ zou Ivo Opstelten zeggen, zoals hij wel vaker doet als hij bedoelt dat het nog lang niet volbracht is. Beetje ironisch is wel dat straks het hoogste en duurste woongebouw staat op een plek waar voorheen de goedkoopste en simpelste woningen stonden. En dat het gebouw ook nog eens op de plaats komt te staan waar ik vaak zat te vissen steekt me ook, want ik heb er leuke herinneringen aan, ik ving daar namelijk nooit wat, lekker rustig dus. Toch ben ik blij dat we eindelijk, al is het maar tijdelijk want daarna krijgt het een andere plaats, een cultureel centrum krijgen. Alleen waarom dat nou in een Iglo, pardon, bedoeïenentent moet begrijp ik niet, wat is er mis met het creatieve vermogen van een Hollandse architect?
Jan Koopmans


TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org