Week 53 | ||
eerdere columns: Weekblad Hoogvliet Maaspost Radio Overige |
Dooie
kalkoen Ik vind het maar niks die
kerstdagen in het weekend, je mist iets he? Zoals elke week zat ik ook het
afgelopen weekend als een gele peen aan de krant te werken, kerst of niet.
Terwijl de herdertjes bij nachte lagen te wachten zat ik hier het
toetsenbord te verkrachten. Jawel, de eerste kerstdag hebben we heerlijk bij
onze jongste dochter gegeten, met z’n allen, dus volle bak daar. Het
pluimvee pronkte dampend op tafel en de sausjes en andere vleeswaar lonkten
naar de hongerige gezichten. Een enorme salade, gesponsord door Patrick
Nieuwveld, zag er toch wel heel erg smakelijk uit en ik kon het niet laten
er al van te snoepen voordat iedereen had plaats genomen. Ik had nog nooit
kalkoen gegeten, maar ja dit was toch al een jaar vol dingen die ik nimmer
eerder deed, dus ach. Uiteindelijk was ik wat weken geleden ook voor het
eerst de lucht in gegaan met een helikopter zonder dat ik er iets aan over
hield, dus die kanarie op tafel kon ook wel. Het smaakte allemaal prima, en
dat zeg ik als nakomeling van een boeren familie die normaal alleen maar
dingen eet die ze kennen. Trouwens wel een heel gedoe hoor zo’n kalkoen.
Voor het braden had iemand de zooi er uitgehaald om te voorkomen dat we ons
een soort dokter Zeldenrust zouden voelen als al die leidingen en andere
narigheid op het bord zou plonzen. Een schoonzoon, die vroeger kok was maar
het ineens zag en conducteur werd, hanteerde het ontleedmes en begon met het
uit elkaar halen van de dooie kalkoen. De botten en naalden werden
zorgvuldig in het bottenbakje gedeponeerd en met een flinke schep pepersous
smaakte het stomme beest nog best lekker ook. Onze zwangere schoondochter,
zij gaat ons voor de zesde maal opa en opoe maken, had de smaak helemaal te
pakken, ze heeft werkelijk van elk stukje lichaamsdeel van het beest wel wat
gegeten. Tot ze ineens bij een onderdeeltje kwam dat gelijkenis vertoonde
met laten we het netjes zeggen; het geslachtsdeel van een mannelijke
kalkoen. Ze trok hierbij een vies gezicht, onbegrijpelijk voor iemand die
zwanger is maar goed. Het mocht haar eetlust niet vergallen en met wat
chilisaus extra ging dat stukkie er ook nog wel in. We hebben de prachtig
opgedekte tafel binnen twee uur omgebouwd tot een slagveld met hier en daar
nog de resten van wat (puim) vee en andere cholesterol verhogende
feestattributen. En zo kwam na een heerlijke dame blance en een lekker
borreltje een eind aan een fantastische dag met onze familieleden. Allen heel fijne jaarwisseling en graag tot volgende week. Jan
Koopmans |