De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 5

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

Zachte dokters……..

Terwijl wij nog zitten na te verwerken heeft onze dochter er een hond bijgenomen. Nou ja hond, het lijkt er een beetje op maar in de ogen van mij is het meer een hamster die zijn neus verbrand heeft aan een platte buiskachel. Wij waren natuurlijk gewend aan New Foundlanders en dat ‘ding’ van haar is nog kleiner dan de kop van onze overleden Wodan, dus is het even wennen. Grappig is wel dat onze kleinzoon, het ‘hondje’ meer ziet als een pluzen beest dan huisdier. Hij lacht zich een ouwe vent als het beestje zijn neus likt en rent er achteraan als ‘het’ gaat lopen. Moet voor zo’n kind van anderhalf ook een hele beleving zijn toch? Een speelgoedbeest moet je steeds opwinden of er batterijen in doen, deze loopt vanzelf! Toch ontdekte hij afgelopen week dat de nieuwe aanwinst meer kan dan blaffen, nou ja blaffen, en lopen. Het beestje was het zat almaar achterna gezeten te worden en hapte spontaan in de enkel van ons kleinkind. Zeer verontwaardigd en vooral enorm huilend wees hij op het mormel in de hoop dat zijn moeder strenge maatregelen zou nemen. Natuurlijk bleef het bij een reprimande naar beide, want er waren twee schuldigen. En trouwens je mag in huiselijke kring geen corrigerende tik meer geven van Minister Donner dus zul je het met een goed gesprek moeten doen. Lullig is wel dat de moeder van het hondje zijn kroost zelfs mag bijten als het niet luistert! Zouden wij mensen dan toch iets verkeert doen? 
Ik zat daar de laatste week eens over te piekeren. Bij de opvoeding van ons kroost mag er steeds minder. De strakke hand is vervangen door zalfachtige pluzen tengels van waarschuwende zielknijpers. De bekende draai om de oren is verboden, leeraren mogen niks meer doen of zeggen en zelfs als ouders krijg je nog regels opgelegd van regeringswege hoe je kinderen moet opvoeden. Dus bij de opvoeding vinden regeerders dat een zachte hand beter werkt dan de harde. Wat ik me dan afvraag is waarom men buiten eigen huis en haard dan juist het omgekeerde doet. Steeds meer en strengere straffen voor voornamelijk verkeersovertreders, helpen doet het niet, maar het brengt wel wat op. Zou het misschien, gezien hun eigen mening, niet beter zijn om dan ook daar de zijden handschoenen aan te trekken? Een ‘roodlichtrijder’ niet meteen fors bestraffen maar aanspreken en met een goed gesprek in de berm hem er van overtuigen dat het niet wenselijk is om door te rijden als het relais in de schakelkast aangeeft dat je moet stoppen. Moordenaars en criminelen niet meer opsluiten maar gewoon vriendelijk vragen om het niet meer te doen, heus dat moet helpen volgens het concept van onze 'regering'.
Onzinnig he? Maar mensen, en ook dieren, zullen pas dingen afleren of juist aanleren als ze een duidelijke correctie krijgen. Vooral jonge kinderen zijn nog niet gevoelig voor een goed gesprek of boos gezicht, een lichte tik op hun vingers werkt gewoon beter. Ja, ik weet het, het hele RIAGG gaat me nu mailen, maar wat weten die nou van opvoeden? Ik heb het ook niet over bewusteloos slaan maar gewoon een tik die net hard genoeg is om niet als prettig te worden ervaren. Heel gewoon in de dierenwereld, daar corrigeren de ouders van welpjes of andere aankomende mormels hen gewoon met een trap of beet. Maar ja, een paard kan niet naar een praatgroep of ‘blijf van mijn staart huis.’
Ik ben zeker tegen ongeoorloofd huiselijk geweld, maar als kreten als ‘lik op stuk’ en ‘zachte dokters maken stinkende wonden’ wel gewoon zijn begrijp ik niet dat we bij de opvoeding ineens zeggen; ‘een zijige opvoeding maakt een kerel van je’. Ik moet vaak terug denken aan de oude Hoogvlietse politieman Huisman, die gaf een volwassen kerel gewoon een opdonder als deze wreed te keer ging, dat hielp, de man is later een keurige burger geworden. De huidige agent is veel strenger, men pakt veel sneller het bonboekje, dus wekt ook meer agressie op. Daar kan de agent niks aan doen, hij doet wat hij krijgt opgedragen van wetgevers die geweld bij anderen schuwen maar het zelf propageren. Streng op straat, maar thuis moeten we kweetjes worden en kweken.
Jan Koopmans


TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org