De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 14

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

Nieuw stoom in Hoogvliet

Gelukkig is zelfs bij mij de griep op zijn retour, nu maar afwachten wanneer dit onzinnige fenomeen zich weer manifesteert. Hoewel ik wel gelovig ben maar zeker niet rooms heb ik toch met wat weemoed het overlijden van de Paus gevolgd. Ik mocht die man ergens best wel, een vrolijke Pool die een goede blik op het leven had, al was hij hier en daar wel wat erg ouderwets. De paus was voor velen een vader begreep ik en dus kan ik me ook goed voorstellen dat vele rooms katholieken nu wenen, respect daar voor. Ik zelf heb dit jaar mijn vader al 50 jaar niet meer, geloof me dat went nooit.
Nu we voorlopig weer van 1 april af zijn kunnen we nog even terugblikken op ons bericht van vorige week over het terugkerende ‘moordenaartje’.  Hoewel ik zelf van mening was dat het bericht over de terugkeer van dit trammetje behoorlijk doorzichtig was bleken velen het toch als waarheid te hebben opgevat. Het liep niet echt storm op de plaats waar de eerste biels gelegd zou worden, dranghekken en verkeersmaatregelen konden uitblijven, maar de reactie’s  waren wel overweldigend. Zo kreeg ik diverse telefoontjes die vroegen om het nummer van de Stichting Nieuw Stoom en ook verbaasde opmerkingen over hoe nu de kids nog veilig over de Spijkenisserbrug konden. Het meest opvallend was dat er veel mensen waren die het ‘wel door hadden’ maar het eigenlijk wel een mooi plan vonden. Achteraf moet ik bekennen dat het me best leuk lijkt als er weer een stukje rails zou liggen waarop tijdens toeristische topdagen in Hoogvliet de Japanners en Chinezen met hun camera vanuit een rijtuig foto’s kunnen maken van bijvoorbeeld het dorpkerkje en straks het Noorderbaken. Misschien moet ik zelf maar een ‘Nieuw Stoom’ gaan oprichten.
Lijkt me wel leuk, dan zoek ik wat medestanders, want alleen is maar alleen he? Vraag ik Donnie Jelsma van het OOG of ze de kar wil trekken, is ze goed in, Hans Elemans om het startschot te geven, daar was hij altijd al goed in, Kees van Pelt voor de opening, Kees houdt van openen, Arnold van der Heijde voor de muzikale omlijsting en Edwin Smid van het IBP vraag ik dan om meteen de lijn samen met Hoogvliet te verzelfstandigen. Misschien kan het lijntje via een ‘onderdoortje’ onder de Aveling wel richting ‘De Heerlijkheid’ gaan tuffen, leuk voor de kinderen ook. Maar ja, het zal allemaal wel niet lukken, want er is natuurlijk weer geen geld voor. En een portefeuillehouder ‘leut en vermaak’ hebben we niet dus enige inspanning van regeringszijde is niet te verwachten. Over leut gesproken, ik hoorde of las ergens dat de aangevraagde vergunning voor een kermis op het Rijkeeplein is afgewezen, waarom? Juist een kermis kan zo leuk zijn voor Hoogvliet! Geen kermis dus, dan maar weer gewoon naar een clubhuis om een kookcursus te volgen voor culinaire barbaren.

In het kader van de interne nieuwsvoorzieningen kan ik u vertellen dat onze medewerkster Cobie inmiddels met succes een darmoperatie heeft ondergaan en dat ze het goed maakt. Ze krijgt alweer praatjes en via haar ‘laptoppie’ tikt ze alweer een aardig lettertje mee. Dus voor de liefhebbers van haar culinaire hoogstandjes en haar dierenliefde is er goed nieuws, ze gaat u weer snel bombarderen met gestoofde peren en weggelopen Siamezen. En zo hebben we met z’n allen toch maar mooi weer straks in mei 4 jaar een krant gemaakt, een krant die voor ons meer is dan zomaar een paar bladen met tekst. Natuurlijk zijn we nog jong in Hoogvliet, maar we hebben toch in die paar jaar bij velen, getuige de reacties, een warm plekje gekregen. We proberen zoveel mogelijk ook het ‘kleine nieuws’ mee te pakken, het buurtgebeuren, de opa die kan toveren of de meester die nog ouderwets een tik met de lat geeft. Soms moeten we wel keuze maken en valt er wat weg, maar ja dat hoort er bij. Wat we zullen blijven proberen is voor Hoogvlieters en Pernissers, en de stiekeme meelezers uit de regio, het nieuws en verslag zo leuk en begrijpelijk mogelijk te brengen. En wie weet kunnen we ooit eens schrijven: ‘Burgermeester van Hoogvliet opent nieuwe lijntje van het moordenaartje’.

Jan Koopmans

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org