De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 21

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

Verlakkerij?

Rijtjes politiek zou ik het willen noemen, de onzalige voorstellen die vanaf de Coolsingel ons vredig bestaan willen aantasten. Het sterk beknotten van de rechten en bevoegdheden van ons deelgemeentelijke bestuur maken je misselijk, kotsmisselijk wel te verstaan. Nee het gaat geen zwaar politiek verhaal worden, dat past niet bij mij, ik wil het juist zo brengen dat ook de minder politiek geďnteresseerde het kan volgen.
Al jaren is de Coolsingel (Het Stadshuis in Rotterdam) bezig om deelgemeenten hun rechten weer te ontfutselen, daarmee krijgen de heren op de Coolsingel het drukker en meer vingers in de vaak smaakvolle pap. Hoogvliet is ooit door Rotterdam geannexeerd, lees: ingepikt. De groeikansen en vele geografische voordelen maakten Hoogvliet tot een heerlijke prooi. Iedere deelgemeente kreeg een eigen bestuur dat goed kan overzien wat er nodig en wenselijk is in hun wijk, zo ook in Hoogvliet. Rotterdam groeide en groeide en werd zo wat onbestuurbaar. Nou zowat? Op dit moment kampt de stad met vele problemen, van groot tot klein en men kan het bestuurlijk kennelijk al lang niet meer aan want zelfs veiligheidcijfers moeten worden gemanipuleerd om de schijn hoog te houden. Deze stad wil nu, ‘omdat er zoveel problemen zijn en het veel kost’, meer bevoegdheden terugnemen van deze deels zelfstandige plaatsen om zogenaamd beter te kunnen ‘regeren’. Het lijkt een beetje op alles wat er al gebeurd aan ‘rijtjespolitiek’. Alles moet in het gareel lopen, allemaal in de trein, de rij dus, allemaal achterelkaar naar de ondergrondse stortbak, allemaal naar één klachtennummer bellen, allemaal afhankelijk worden van één ambtelijk systeem en vooral ook allemaal stemmen op de minst achterlijke politicus. Maar ook allemaal geloven dat het is in je woonplaats zoals het staat beschreven, het is veilig overal dus voel je dan ook veilig! Het is niet duur dus zie het dan ook goedkoop! We gaan keihard terug naar de oude systemen waar de bureaucratie het voor het zeggen had en het gepeupel mocht zwoegen om de hoge boorden te vreten te geven. In plaats van zorgen voor het volk wordt er meer gekeken hoe men het volk kan uitbuiten en mangelen. De taak van de politiek is om het welzijn van bewoners te verhogen binnen de mogelijkheden. Nu kijkt men eerst naar wat het kost en wat er in hun ogen wel weg kan en dan, als ze er op worden gewezen, ook nog even naar de mensen. Democratie, ach ja, dat is waar ook, dat hadden we in ons land, jammer dat het nog niet overal op de Coolsingel bekend is. Als een college een notitie maakt met als ondertitel: ‘En zo gaan we dat doen’ zie ik dat eerder dictatoriaal!
Als partijleden zich bijna schamen dat partijgenoten zoiets willen doordouwen dan moet er toch wel wat goed fout zitten lijkt me. We weten allemaal dat we sinds de invoering van dat stomme nieuwe muntje financieel naar de haaien gaan, dat is natuurlijk toeval en ligt echt niet aan de prijzen hoor……. Maar daarna is bezuinigen bijna een hype geworden, je zou er haast een bedrijf voor op gaan zetten. Dus dat ook op bestuurlijk vlak een beetje naar bezuinigen moet worden gekeken is niet vreemd, maar doe dat dan wel politiek en vooral menselijk haalbaar. Alles regelen vanaf de Coolsingel, het ideeaal beeld van wethouders met mooie auto’s en leuke woningen, vaak nog buiten de stad ook. Centraal regelen, het heeft vast de toekomst. Het is nog maar een paar kleine stapjes verder en ook het gezinsleven zal door de Coolsingel worden geregeld, dan kunnen vader en moeder blijven werken want de opvoeding van de kids is centraal geregeld. Minder ambtenaren die meer moeten besturen, het toverwoord dat Lucas Bolsius zo mooi zei. Is dat niet net zoiets als minder politiewagens op meer bewoners en veel meer criminelen? Ach ja, het zal wel nodig zijn, de salarispot moet nu door zoveel ambtenaren worden gedeeld, dat kan beter door minder toch? Dan hebben de overgebleven abtenaren meer kans op een hoger salaris….Ach jee, zou ik zo slecht kunnen denken? Nee, ik vergis me vast. 

Jan Koopmans 

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org