De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 22

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

Grondwetjenever

Guttegut, Frankrijk stemde tegen de Europese grondwet en nu is het gedonder in het hok. Maar ja het was te verwachten dat niet ieder land met een positieve uitslag de eindstreep zou halen. Wat Nederland vandaag doet is ook nog maar de vraag. Zelf heb ik ook zoiets van ‘mot dat?’. Ieder land heeft zijn eigen cultuur en tradities, dat we gezamenlijk een soort bolwerk willen vormen om vrede en economie staande te houden is prima, maar dat we alle landen afvlakken tot één uniform geheel lijkt me minder slim. Nederland heeft een goede grondwet die is afgestemd op het land, rekening houdend met de aart van het volk, dat was goed en is goed. Maar ja, alles moet hetzelfde worden dus ook de grondwet en straks wellicht ook alle andere regels en voorschriften, we mogen dan onszelf niet meer zijn maar worden omgebouwd tot cultuurloze Europeaan.
U merkt het al, ik ben niet zo enthousiast over deze vernieuwingen, maar goed, zal mijn leeftijd wel zijn. Het zou wel een stuk beter zijn als de olijfolie uit Italië en Spanje hier net zo goedkoop zal zijn als in die landen, maar ja, daar is nog geen referendum over gehouden dus het zal wel niet. Alles wat in het voordeel van de bestuurders uitvalt is straks geregeld, nu maar hopen dat ze dat ook gaan doen met regelingen die voor de burger leuk zijn. Wat was er mis met Nederland los van een gemeenschap? Wat was er mis met de gulden? Je kunt ook warme en zeer sociale contacten onderhouden met je buurlanden zonder daar meteen een samengaan bij in te voeren. Ik hou van mijn buren, maar om nou meteen met hen alles te delen, het winkelen, het elkaar naar bed brengen en misschien wel dezelfde naam gaan dragen als hen lijkt me nonsens. Balkenende deed de uitspraak dat bij een ‘nee’ van Nederland hij voor gek stond, ben erg blij dat hij dan tenminste die verantwoordelijkheid heeft genomen, dankjewel Peter!
Maar goed, zonder grondwet of met, we blijven lachen en doorgaan toch?
Wat ik veel belangrijker vind is het mooie weer, het zonnetje doet weer zijn best en in de tuin groeit alles weer als een razende roeltje. Hoewel ik niet tegen veel zonlicht kan geniet ik er toch wel zo nu en dan van. Alles is weer zo vrolijk ook, de lange broeken bij de meiskes worden vervangen voor vrolijke rokjes en ondanks mijn ‘hoge’ leeftijd geniet ik daar toch stukken meer van dan van die jogging broeken met dichtgeknoopte jassen er op. Dit weekend maakte ik overigens ook kennis met een behoorlijk pijnlijke rug, ik kan amper nog rechtoplopen, maar dat was in de tijd van de Neanderthalers ook al zo dus zorgen maak ik me nog niet. Mijn vrouw wijt het aan teveel zitten achter de computer, maar zelf hou ik het op puur toeval. Mocht het blijven aanhouden dan zal ik eens gaan kijken in het stakingsrooster van de huisartsen wanneer ik terecht kan. Nee, ik ga de artsen niet afvallen hoor, want voor ik het weet gaat hij ineens enge dingen met me doen als ik kom, ik kijk wel uit! Trouwens ik ben het wel met hun acties eens.
Hoe goed men mij kent werd me ook vandaag duidelijk. Ik vroeg aan de zangeres Anja Winter, die ken ik nu eenmaal ook nog als vriendin, waar ik de column over zal laten gaan. Ze gaf als antwoord; ‘over ruggen, bloot, rood, lenig en pijnlijk’. Die rug sloeg natuurlijk op mijn mankement, dat bloot begrijp ik totaal niet en dat rood zal de kleur haar zijn van iemand die ik graag mag, maar dat lenig en pijnlijk slaat natuurlijk gewoon op mijn perfecte conditie die pijnlijk moeilijk is vast te houden, of zou ze toch wat anders bedoelen met pijnlijk? Rugpijn is trouwens ook een soort gemeengoed geworden, net als eet en drink gewoonten. Ik drink tegenwoordig veel ijsthee, u ook?  Het lijkt wel een rage; ijsthee en senseokoffie, iets anders bestaat gewoon niet meer. Maar lekker is het allemaal wel, ik drink beide de hele dag door. Pas na middernacht wil ik wel eens een borreltje pakken, een heerlijke Hollandse jonge van echt graan. De laatste tijd wil ik ook nog wel eens een Duits borreltje drinken, die is de helft goedkoper, en ook een ‘witteke’ uit België smaakt me wel. Onlangs kreeg ik een jenever met de naam ‘Amsterdammertje’, dat kan link zijn want ik heb het niet zo op die woonplaats, een soort jeugdtrauma. Maar ja, ik ga hem toch maar proberen want ondanks de naam blijkt de inhoud uit Zwart Nazaret (Schiedam) te komen, dan moet het goed zijn. Als nu maar niet in de grondwet wordt geregeld dat alle jenever hetzelfde moet smaken.


Jan Koopmans 

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org