De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 42

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

Blaffende honden
 

Zo, ik ben weer terug van mijn uitstapje naar den verre en ik ga nu beginnen met uitrusten van een prachtige vakantie. Tijdens mijn verblijf in Duitsland vorige week hoorde en zag ik op de tv ‘onze’ minister president tijdens het vieren van het 25- jarig bestaan van het CDA. CHU, KVP en de AR gingen in 1980 samen en werden zo weer een grote partij. Mijn vader zaliger was ooit bestuurslid van de CHU en heeft deze fusie gelukkig niet meegemaakt. Balkenende is zoals u weet minister president van ons land en dus als zodanig ook aanwezig op dit feestje. Op een vraag van een journalist; ‘wat vindt u van de kritiek van het volk op uw regering?’ antwoordde onze ‘eigen’ dorpsoudste: ‘Ach, laat de honden maar blaffen, de karavaan trekt voort’. We kunnen dit dus als volgt vertalen: De honden dat zijn wij en de karavaan is de regering die niet van plan is naar die honden te luisteren. Op de Duitse tv werd er schande van gesproken en werden de Nederlanders voor softies aangezien omdat ze dit slikken. In Nederland heb ik echter nog geen enkele kritiek op deze, zeg maar zeer onbeschofte, opmerking van Balkenende gehoord, zijn we nu echt doof, blind en getikt? Ik krijg steeds meer de indruk dat deze regering niet het landsbelang maar het kabinetsbelang hoog in het vaandel heeft staan, het volk is zoals vroeger weer het gepeupel dat je de mond moet snoeren. Nimmer heeft een kabinet het voor elkaar gekregen om in zo’n korte tijd een land naar de knoppen te helpen, nimmer was er zoveel ongerustheid, onveiligheid en armoe, dank je wel slimmeriken! Blaffende honden bijten niet zal men hebben gedacht, wellicht wordt het tijd om het om te draaien; bijtende honden zullen even niet blaffen?
Vanwaar nu mijn aversie de laatste tijd tegen de gevestigde ‘orde’, zult u zich afvragen. Mijn interesse in de geschiedenis, de ruines uit het verleden en het ontstaan van culturen duwt me keer op keer op de feiten, we zijn weer net zover als eeuwen geleden toen een handjevol edelmannen en baronnen het voetvolk voor zich liet zwoegen, zodat ze zelf op hun lauweren konden rusten. Ikzelf ‘speel’ in mijn vrije tijd met macht en onderdanigheid, maar daarbij blijft onveranderd overeind dat elk mens even belangrijk en qua niveau het zelfde is. Respect voor elkaar en ook vertrouwen hebben is de basis voor alles. We zijn met elkaar op de wereld om er wat van te maken, iets moois als het even kan. Iedereen is een andere discipline meester, maar elke is belangrijk. Een mens mag en kan best leiding geven, maar dan wel in het belang van de gehele mensheid en niet alleen voor dat stukje waar men zelf deel van uitmaakt. We hebben zelf langs democratische weg gekozen voor de heren in den Haag wordt er dan geroepen. Is dat zo? We hebben gekozen voor mensen op blauwe stoelen die ons dingen beloofden die ze nu niet waar maken! We kozen geel en kregen wit. Bij een dictatuur heeft het volk niets te vertellen in een democratie wel, waar bevinden wij ons nu? Maar ach, wat heeft het voor zin, de karavaan trekt voort.
Goh het lijkt wel of ik sacherijnig ben na mijn zeer wel verdiende vakantie he? Eigenlijk zou ik uitgerust moeten zijn en er weer 18 jaar tegen moeten kunnen. Maar ja, ik heb me voorgenomen regelmatig op reces te gaan want dat werkt zeer geestverruimend, daar heb je geen blow voor nodig. Door op andere plekken te komen zie je ook eens hoe het anders kan, soms slechter maar meestal beter. De fraaie vakwerkhuizen die ik heb gezien zouden hier niet mogen van de schoonheidscommissie, de wijnranken zijn vast een doorn in het oog van milieufreakjes en je energie halen uit een watervalletje geeft gedonder met de hinderwet of Eneco. Maar ja, ik ben nu eenmaal geboren in dit land en dus val ik onder de regels die hier dagelijks worden aangepast, ververst en uitgebreid, dat boek is nog dikker dan de dikke van Dale. Straks een scheet laten op de openbare weg zal vast ook wel niet meer mogen zonder doktersrecept en iemand die meer dan tien keer adem haalt binnen een minuut krijgt een extra milieuheffing op z’n dak. Ik heb nog wel een paar tips voor de Haagse bluffers: belasting op fietsen, katten, fotograferen, vrijen, windenergie, parkeer belasting als je te lang stilstaat op straat, voetpadentoeslag, rustbankjes in het park met pinpasjes, verplicht afkikken voor vleeseters en parfumgebruikers en vooral een bekeuringsysteem voor mensen die te hard praten of blaffen. He he, heb ik tussen het blaffen door toch even kunnen bijten….

Jan Koopmans 

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org