De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 50

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

Lemen hut

Wat kan het leven toch soms ingewikkeld zijn he? Ik loop al weken rond met griepachtige verschijnselen, dat probleem heb ik mijn leven lang al, het blijft langer bij mij hangen dan bij anderen, ik zal wel een lekker lichaam hebben denk ik. Bijkomend probleem is echter dat ik ook mijn jaarlijkse griepprik wil hebben, maar dat kan weer niet zolang je een soort van griep bij je hebt…zucht.  Trouwens over griepprikken en huisartsen gesproken, want deze laatste is meestal de hofleverancier van het prikje, wat gaat in 2006 zo’n prik wel niet kosten? We ‘krijgen’ een nieuw (ont) zorg stelsel en daarbij moeten de knippen verder open dan ooit, dat is nu eenmaal ‘vooruitgang’. Het is met bijna alles zo dat dat wat men vanuit overheidswege onbetaalbaar maakt door het volk zal worden gebruikt om het te ondermijnen. Dure dieselolie proberen mensen te vervangen door zonnebloem olie en de dure schilder, kapper en noem maar op door zwartwerkers. Want alles wat te duur is zal uiteindelijk concurrentie krijgen van zwartwerkers of namaak dat goedkoper is. Zou je dus straks ook zwarte dokters krijgen? Dokters die je onder de toonbank (onderzoekstafel) een kladje geven met een klein zwart notaatje of doosje seroxat? Kun je straks een lage bloeddrukuitslag kopen om doorzending naar een dure specialist te voorkomen? En wellicht kun je straks ook je lorazepam, paracetamol, viagra, griepprik etc wel voor een zacht prijsje bij je huisarts ‘rommelen’.
Het is eigenlijk triest dat we zelfs onze gezondheid nu moeten laten afhangen van wat er in je knip zit, noem het maar gewoon schande! Als een DVD te duur is kun je een illegale kopie kopen, is de winterschilder te duur dan huur je een beun de haas in, wil je een duur programma voor je pc dan download je het even snel op de stoute manier, maar als je in doodsnood medische hulp nodig hebt dan heb je pech en ga je dood als je niet genoeg centjes hebt. Het is niet anders en strikte noodzaak roept men dan, wat een gelul zeg. Verzekeringsmaatschappijen, u weet wel die zitten in die kasten van gebouwen met veel bling bling, kunnen het bijna niet meer betalen al die zieken en oude uitgerangeerde mensen. Wat ze niet vertellen is dat slechts de helft van de premiebetalers ook daadwerkelijk bij hen aankloppen, de premies van gezonde mensen is pure winst. Maar ja, de directeuren en aandeelhouders, zelf nooit ziek natuurlijk, willen ook graag kaviaar op brood. Dat de meerderheid van het volk, en zelfs in de tweede kamer, tegen het nieuwe stelsel is zal iedereen worst wezen, men duwt het gewoon door ieders strot. Maar gelukkig kunnen we nu wel uitzoeken waar we ons tegen verzekeren, wat een luxe! Zo hoef ik eindelijk, heb het mijn leven lang wel moeten doen, geen gynaecoloog meer in mijn pakket en kan wat mij betreft ook de anticonceptie pil wel worden geschrapt, net als de tandarts want kunststof krijgt nooit gaatjes. Trouwens toen de tandarts wel in het pakket zat maakte het ook niet uit want ze lieten je toch betalen, er werd altijd wel iets gevonden. De tandarts, met een uurloon dat hoger ligt dan dat van de minister president, straft je gezonde gewoontes onmiddellijk af omdat je niet zo nu en dan langs kwam. Als ik ineens ‘reetketelsteen’ heb zegt mijn huisarts toch ook niet dat ik mijn billen eerst opnieuw moet saneren omdat ik ze nooit tussendoor heb laten sjekken?
Een hoop flauwe kul dus tegenwoordig in gezondheidsland. Ooit werd het ziekenfonds opgezet om het probleem van de gezondheid aan te pakken, nu breekt men het weer af, zouden er soms te veel mensen zijn? Maar we zingen het wel uit en wachten maar op de eerste zendelingen die in ons land voedseldroppings laten doen en wellicht gaan helpen met het slaan van waterputten in Tussenwater, Meeuwenplaat en misschien ook wel vlak voor de deelgemeente secretarie? Je vraagt je af waarom onze regeringsleiders zo vaak naar ver weg landen gaan. Ze zeggen vaak dat het is om ze daar te helpen of ideeën op te doen of gewoon om een bergje geld af te geven. Maar evengoed doen ze het om alvast karton, takken en klei te bekijken zodat we straks allemaal een lemen hut kunnen bouwen om de rest van het leven in uit te zitten, gezellig met heel de familie en onder de ziektekiemen bijeen. Wat zijn we trots op het Hollands beleid!

Jan Koopmans 

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org