De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 52

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

Kippenpoot

Zo, en nu dus de beloofde afsluiter van het jaar. Een bewogen jaar voor ons, veel vervelende dingen maar ook hier en daar een lichtpuntje. De koningin riep tijdens de kersttoespraak op tot meer saamhorigheid, ook ten aanzien van het geloof, een goede zaak, maar weten we dat nog in januari? De rampen in Azië en elders in de wereld werden ook breed uitgemeten herdacht door de diverse tv omroepen, maar voorkom je zo herhaling? Maar goed, je moet ook positief blijven denken he. Zelf hebben we het nodige te incasseren gehad, veel met ziekten te kampen gehad en de ene tegenslag volgde op de ander, maar we blijven maar lachen. Ook hebben we dit jaar geleerd dat mensen die je vriend noemen vaak in werkelijkheid slechte bedoelingen hebben. Help een ‘vriend’ en je krijgt roddel en achterklap plus de schuld dat je ze hielp als bedankje. Maar goed, dat is weer een lesje extra geweest. Wel jammer overigens.
In medialand was het weer een boeiend jaar, diverse collega schrijvers timmerden leuk aan de weg, ondermeer onze Joop van der Hor die er maar niet genoeg van krijgt. Hij gaf een boekje uit met collega Hans Vos. Zelden heb ik een titel gehoord die beter op Joop slaat dan ‘Dwarsligger’, hoe komen ze er op! Joop heeft een aantal van zijn columns, die overigens best de moeite waard zijn, ondergebracht in dit boekje. Het is voor hem vast ook een beetje genoegdoening want het zit hem al jaren dwars dat hij mij in aantal niet kan inlopen, ik schrijf ze nu eenmaal veel langer dan hij. Nu schrijft hij inmiddels voor meerdere edities van zijn krant om zo tot een groter aantal te komen, de held. Ik kan er niet van wakker liggen hoor, laat hem maar deze dwarsligger.
Ook kreeg ik afgelopen jaar de schrik om het hart toen ik las dat ‘ik’ ineens op de kieslijst sta bij het IBP! Navraag leverde gelukkig op dat ik niet ineens elke vergadering met blocnote en balpen hoef bij te wonen. Het bleek dat er gewoon nóg een Jan Koopmans bestaat, dat geloof je toch niet? Die andere Jan schijnt bij de politie te werken, zou dat dan toch een samenzwering zijn via Joop? Ik sta dus niet op de lijst, wees gerust. Mocht ik in de toekomst wel dergelijke plannen krijgen dan hebben we wel een probleem, maar daar halen we dan vast het grote nieuws mee, jammer weer voor Joop dan.
Ook had ik u aan het begin van dit jaar beloofd dat ik een andere foto boven dit stukje zou zetten. De foto die er nu staat is wat overjarig inmiddels, ik ben nu veel knapper. Ik ga me het komend jaar er echt voor inspannen hoor, ik zal een keer extra naar de kapper gaan en mijn neus poederen, heus er komt een nieuwe! Ik krijg gelukkig ook wel eens e-mails over mijn epistels, soms negatief maar meestal toch wel leuke. Ik werd zelfs een keer linkse rooie rakker genoemd, en dat terwijl ik uit het rechtse kluppie van Zalmeters kom. Maar ja, als je zegt dat men vroeger eerder tot actie bereid was tegen kabinetsplannen dan schijnt het vanzelfsprekend te zijn dat je zelf ook huizen kraakt en tegen de gevestigde orde trapt, niets is in mijn geval minder waar. Feitelijk probeer ik zo veel mogelijk politiek neutraal te zijn, elke partij heeft uiteindelijk wel goede en slechte kanten, ja toch? Het komend jaar zullen er wel weer grote evenementen zijn op het Rijkeplein (marktplein). Zo verwacht ik een keer een enorme veemarkt met grote rood- bonte koeien, allen voorzien van gouden hoorns, want de verkiezingen staan voor de deur. Ja, dat is even nadenken he?
Ik zou het afgelopen jaar niet over willen doen, ik spoel het maar snel door. Dat doorspoelen kan trouwens wel uit de Dikke van Dale want wie heeft er nu nog een bandrecorder? Het Nederlands gaat toch al weer op de schop dus peanuts. De nieuwe spelling komt er weer aan, alles moet weer anders, dus straks worden de meeste spelfouten gemaakt door ‘beroepsschijvers’. Heb je net de d en de t een beetje onder controle en je weet dat kippenpoot met een n moet, gaan ze het weer veranderen. Trouwens met die kippenpoot en kippensoep ben ik het helemaal niet eens. Het is heel goed mogelijk dat er gebruikt is gemaakt van slechts één kip voor mijn soepje, dus dan is er duidelijk sprake van kippesoep! En als ik een poot van een kip eet dan eet ik een kippepoot en geen kippenpoot, tenzij er sprake is van een genetisch gemanipuleerde kip met MPS. Maar we merken het wel weer, het nieuwe jaar zal vast weer veel verrassingen gaan brengen, hopelijk wel wat meer leuke! Allen een beregoed 2006 alvast.

Jan Koopmans 

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org