De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 6

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

Luierwijk

Ik heb het helemaal gevonden hoor, ik weet nu hoe je veel telefoon en e-mails kunt krijgen! Noemt een naam en je weet zeker dat ze je bellen of mailen om te bedanken dan wel aanvullingen toe te spelen. Veel ‘Vosvrouwen’ belden om te vertellen dat ze het helemaal met de strekking van het verhaal over het aanplakbiljet van Rotterdam Veilig eens zijn. Natuurlijk belden weer nét de ‘Vossen’ die ik zelf niet eerder had gesproken en dat vonden ze jammer want ze hadden het veel beter kunnen uitleggen….. Maar, de ‘opener’ in onze krant vorige week werkte dus goed.
Deze keer geen vos maar een ooievaar die de aandacht trok, het beest, of is een vogel een dier, komt maar zelden voor in onze contreien en dus probeerde iedereen een glimp op de vangen van deze prachtige vogel ( he he, ik heb het, het is een vogel!). Wel beetje vreemd moment van het jaar lijkt me, want het is toch veel te koud nu voor een liefdesnestje ergens op een paal? Over paal gesproken, zou het niet eens tijd worden dat Hoogvliet net als Oudewater een eigen ooievaarsnest krijgt vanuit gemeentelijke zijde? Dan kan hier, naast alle andere leuke dingen die we al hebben, ook een soort ‘ooievaarisme’ ontstaan en komen alras de Jappanertjes met hun minoltas en canons.
Nee ik begin niet weer over het moordenaartje ( het oude stoomtrammetje) als toeristische trekker, word ik weer uitgehoond in de wandelgangen van politiek Hoogvliet. Hoogvliet gaat het op vele fronten helemaal maken ech wel! We hebben, als ze eens op gaan schieten, straks een Heerlijkheid, Wimby! doet er alles aan, maar we hebben veel meer hoor. Ultra hoge flats komen er, zodat je kunt uitkijken op de pracht en praal van onze woonplaats. Maar wat dacht je van ons Ruigeplaatbos dat ‘natuurkids’ samen met Ineke van Dort helemaal aan het opruimen is? Van alle losliggende takken aldaar bouwen ze hutten en houten iglo’s, wat wil je nog meer. En dan onze Hans E. die in zijn autobedrijf ineens ook prachtige oldtimers heeft staan, een lust voor het oog! Hij ging er laatst weer een paar halen in Verweggistan, drie achterop de laadbak en eentje achter het stuur, prachtig! Nee Hoogvliet is echt zo gek nog niet hoor. Soms hoor je de oudjes wel eens mopperen dat er zo weinig over is van het oude Hoogvliet, wellicht hebben ze ook wel een beetje gelijk hoor. Het oude haventje, de Cloese en Kulk zijn nog slechts namen die pronken op gebouwen, de geur van vis is weg en de veldwachter zet zijn rijwiel niet meer tegen een dukdalf als hij even een pintje wil vatten in de kroeg op de hoek. Nu rijden er DHV voertuigen, met niet zelden agenten er in die de Aveling niet kunnen vinden om dat ‘oom Tom’ op het dashboard ineens geheugenverlies heeft. Ook verloren nostalgie zijn de speeltuinen waar hordes kinderen kwamen om eens fijn uit te dollen, nu zijn de speeltuinen vaak klaverjas, dart en bingo onderkomens voor volwassenen, jammer wel. Ja hier en daar missen we wel wat oud Hoogvliet, zelfs de ouwe Spijkenisserbrug had wel iets, al zou die de verkeersstroom anno 2006 nooit meer aan kunnen. Op de foto’s van die tijd zag je hoe mooi hij eigenlijk was, heel wat fraaier dan die ‘Moerdijk ramp’ die er nu staat. Een van de oude platen die ik te zien kreeg beeldde de veerpontbaas uit die actie voerde tegen de brug omdat hij brodeloos zou worden na het gereedkomen. Tja, dat waren nog eens tijden. De schepen moesten nog ‘drie maal lang’ en ‘drie maal kort’ toeteren om de bruggenwachter er toe te bewegen zijn pijp, gevuld met van Rossums Troost tabak, even op zij te leggen. Nu wordt ergens vanaf een anonieme plek, via camera’s de brug bediend, beetje jammer wel. Maar ja, zoals ik al zei, Hoogvliet krijgt er ook weer veel voor terug, grotere flats, mooiere woongebieden, meer natuur en zelfs een ooievaar. Nu alleen nog maar hopen dat de mensen die er wonen en waar ik er ook een van ben, zich kunnen aarden in de nieuwe omgeving straks. Maar dat zal vast wel goed komen want die ooievaar is niet voor niets gekomen, misschien gaan we wel weer een hernieuwde ‘luierwijk’ worden!

Jan Koopmans  

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org