De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 10

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

Ophokken

Wat kan het eigenlijk raar gaan in de wereld. Terwijl hier de afgelopen weken politici druk doende waren om zieltjes te winnen donderden doodzieke ganzen uit de lucht, geveld door de vogelgriep. Op grotere schaal had de politiek, vooral de Haagse, het erg druk met moddergooien en pootje lichten, terwijl we toch vooral ‘samen’ dit land dienen te besturen. Het onderuithalen van de ‘concurrent’ is overgewaaid uit het land met de onbegrensde mogelijkheden, de Verenigde Staten, daar is men al langer gewend om tegenstanders vaak tactloos uit te schakelen. Ik doel hierbij vooral op wat hier in ons land altijd een soort ‘erecode’ was, nooit ten nadele van je concurrent adverteren of publiceren. De nieuwe ‘pech onderweg’ organisatie is er zo’n voorbeeld van, onsmakelijk adverteren over de eerdere verdiensten van de concurrent. De aloude Wegenwacht heeft tientallen jaren menig automobilist uit de zorg gehaald. Ze hebben een netwerk opgezet van praatpalen, hulp systemen en keken niet naar merk, type of leeftijd van de auto. Hun concurrent imiteert ze op slinkse wijze. Natuurlijk zijn praatpalen minder belangrijk geworden omdat bijna iedereen een GSM heeft, tot het huisdier aan toe. De concurrent laakt het mooie blad van de ANWB en ook de praatpalen en de hogere prijs alsmede ze vermeende hoge kosten van kantoren etc. Wat ze er niet bijzeggen is dat hun service een stuk minder is, oudere auto’s repareren ze niet en liever sleept men u naar een garage dan dat men ter plekke het mankement verhelpt, maar ja wat wil je ook, het systeem is opgebouwd met commerciële garage bedrijven. Maar goed, laat ik me inhouden anders ga ik nog lijken op die onsmakelijke tv- spot adverteerders die steeds vaker de naam van hun opponenten moeten gebruiken om zichzelf te presenteren, bah!
Ik kwam hierop omdat ik me ergerde aan de Haagse politiek die het zelfde is gaan doen. In plaats van het eigen product (de partij) op goede kwaliteit te ‘verkopen’ gaat men steeds vaker over op het systeem van het verlagen van anderen zodat hun eigen lage niveau weer wat dichter bij dat van de ander komt. Als ik een mooie foto heb gemaakt dan is hij mooi omdat hij mooi is en niet omdat anderen slechtere maken, toch?
 
Maar goed, we hebben de gemeenteraadsverkiezingen weer gehad en de komende vier jaar moeten we het weer doen met de nieuwe ploeg. Het was trouwens hier in onze eigen regio ook best wel leuk om te zien hoe politici buiten stonden te blauwbekken met foldertjes en andere kleinoden om ons over te halen het juiste knopje van de stemmachine in te drukken. Meestal geven ze niets gratis weg maar nu kon je ineens balpennen en flesopeners, vlaggetjes en hoedjes helemaal voor niets krijgen van deze rakkers. We blijven maar hopen dat onze ‘leiders’ goed voor ons zullen zijn de komende vier jaren.
Wat de vogelgriep betreft maak ik me wat meer zorgen. Ik hoorde dat er in Rotterdam twee ganzen waren neergestort vorige week, maar er was geen gelegenheid om ze meteen te ruimen dus werd de plaats maar een beetje als gevaarlijk gemarkeerd, je vraagt je af of spelende kinderen dat ook begrijpen. Best wel eng hoor al die zieke dieren tegenwoordig, gekke koeien, varkenspest, kippenziekte, vogelgriep en noem maar op. Ooit hadden we al ‘kwikpaling’ en ‘wormharing’ en ook een ei was in het verleden soms een biologische bom. Soms denk ik wel eens aan de vroege Middeleeuwen, toen de pest en andere enge dingen aan de orde van de dag waren. Zou het toch de natuur zijn die ingrijpt als de menselijke populatie te groot wordt? In de dierenwereld is het nooit anders geweest, daar sterven miljoenen soorten uit bij over- populatie, dat doet de natuur zelf. Zes miljard bewoners op deze aardkloot, zou dat soms toch teveel zijn? Ik vind het best gezellig hoor al die mensen, maar als je strikt naar de logica kijkt dan is het ook wel normaal dat er overal tekorten komen en dat de armoe verder om zich heen grijpt, want iedereen wil eten en geld verdienen, maar is er wel zoveel geld en eten? Maar goed, voor die mensen die het niet redden in onze ‘welvarende’ wereld zijn er altijd nog voedselbanken, net als in de dertiger jaren. Geld oppotten is er niet meer bij, nu moet alles worden opgehokt en binnenblijven. Nog een geluk voor de ANWB trouwens dat ze niet meer in ‘Lelijke Eenden’ rijden, want met de ophok plicht zouden ze dan mijn lekke bougie niet meer kunnen repareren.

Jan Koopmans  

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org