De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 13

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

Negerzoen

Het praat weer een stuk gemakkelijker met u nu ik met mijn nieuwe foto bij deze column sta te pronken, voel me meteen weer belangrijk zo. Het was weer een week van mieze meuten en spijkers op laag water zoeken. Het begon al met een verbod om de traditionele lekkernij, de ‘negerzoen’ nog langer zo te noemen. Allereerst begrijp ik niet wat er fout aan is, een neger zoenen kan heerlijk zijn hoor. Kan me ook niet voorstellen dat echte negers, die vaak trots zijn op hun cultuur, iets tegen hebben op zo’n naam. Ik ben uiteindelijk een kaaskop en bleekscheet, dingen waar ik me gelukkig bij voel. Ik vraag me echt in alle eerlijkheid af of dit soort geleuter wel past in een wereld die bol staat van ellende en dreigingen. Moeten mensen hun energie gaan steken in namen als ‘blanke vla’, Jodenkoeken, Italiaans- of Turks ijs? Weesper moppen en Haagse hopjes, Fries suikerbrood en Groninger koek? Het weinige wat we aan cultuur in dit land kennen wordt beetje bij beetje naar de knoppen geholpen. Zwartepiet mag ook al niet meer, wat moeten we dan zeggen? ‘zonnebankpiet’? Wat is er in vredesnaam mis met zwart? Elke bleekscheet ligt tegenwoordig onder de zonnebank om een beetje te gaan lijken op onze gekleurde medemens. Het ‘Haagse hopje’ zou je ook als scheldnaam kunnen gebruiken voor een politicus of dame van lichte zede, tjonge, wat zitten er toch een discriminerende woorden in onze taal zeg.
Leuker deze week was de opgestarte actie ‘Helemaal Hoogvliet’ die door de deelgemeente in werking is gezet. Zelf begon ik 11 jaar geleden met het digitaal promoten van Hoogvliet met de slogan op onze site: ‘Want Hoogvliet is zo gek nog niet’. Ik kreeg er zelfs een heel jaar subsidie voor. Jammer dat we niet meer dingen samen hebben gedaan de afgelopen jaren, had vast meer ‘klantjes’ getrokken naar onze mooie woonplaats. Maar goed, het is nog niet te laat en ik zal de nieuwe actie van harte steunen, hoop dan wel op z’n minst zo’n vlag te krijgen van Kees van Pelt, want dan zal ik het laten weten ook. Ik heb een prachtige vlaggenstokhouder aan mijn voorgevel, dus kom maar op. Wel graag een vlag die niet in spiegelbeeld is Kees, want die je liet zien op tv Rijnmond hield je wat ongelukkig vast, maar ja, was ook zwaar werk voor een deelraadsvoorzitter.
Dat filmpje op tv was trouwens best leuk gedaan, fraai in beeld gezet, goede acteurs en het gaf een zeer juist beeld van Hoogvliet. Niemand weet het, maar zelfs ik was heel even te zien. Ik liep als cameraman voor de bulldozer waar Cesar Zuiderwijk op stond te drummen bij de aanvang van de sloop van de ‘waaier’, jaren geleden. De andere  ‘artiesten’ Manny Eindhoven en Jeanne van der Velde alsmede Kees van Pelt spraken op zuivere wijze over hun Hoogvliet, wat hebben we toch kanjers hier he? Hoogvliet kan best wat promotie gebruiken, het verdient het ook. Want al klagen we steen en been, Hoogvliet is zo gek nog niet. Natuurlijk moeten we nog wat geduld hebben voordat alles is zoals we het willen hebben, maar het gaat allemaal mooi en goed worden, ech wel! Als we de komende jaren kans zien om minder druk van het Rotterdamse juk te voelen dan moeten we met onze lokale gedachtegang en inzet Hoogvliet kunnen maken tot een eldorado. Hopelijk krijgen bestuurders uit andere gebieden minder invloed op onze ontwikkelingen, Hoogvliet moet zichzelf blijven, met of zonder vlag in spiegelbeeld. En er zijn nog zoveel leuke dingen die in Hoogvliet kunnen en mogen komen. Veel wijkverenigingen gaan weer leuke dingen organiseren, Hoogvliet Digitaal heeft weer een talentenjacht en een artiestengala avond, De Lengweg gaat pompeus koninginnedag vieren, we hebben een pannenkoekenhuis, De Wilhelm Tellplaats fleurt weer op, het Noorderbaken groeit gestaag uit de grond en als het aan mij ligt gaat het ‘Moordernaartje’ toeristische ritjes maken naar de ‘Heerlijkheid’ in het Ruigeplaatbos. Dus deelgemeente, laten we de beuk er (samen) ingooien en Hoogvliet tot iets moois gaan maken, het liefst als zelfstandige gemeente, moet kunnen met de Shell als inwoner. En natuurlijk wil ik daarvoor op internet en deze krant reclame maken. En als het moet plak ik zelfs een paar stickers op mijn auto, als ze maar niet in spiegelbeeld zijn!

Jan Koopmans

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org