De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 18

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

Grote paling

Bent u ook zo moe en verkleumd? Nou, ik wel hoor, wat een gedoei zeg zo’n koninginnedag bij 9 graden Celsius. Gelukkig bleef het in Hoogvliet kurk droog, maar die temperatuur, nee echt niet normaal hoor. Ik ben ook overal wezen kijken, want ja je wilt natuurlijk wel graag zien wat er in je durp allemaal gebeurd. Nou en dat was dit keer weer ouderwets gezellig. De Binnenban puilde uit van vooral jeugdige ‘handelaartjes’ die hun overtollige rotzooi aan de man brachten. Toch zat er ook veel bruikbaar spul tussen hoor, en dat ging dan ook snel over in handen van de kooplustigen. Die kooplustigen zien we vermoedelijk volgend jaar weer terug, maar dan als verkoper van wat overtollig spul. Ook de Lengweg was enorm gezellig, veel muziek op twee podiums en er was werkelijk van alles te koop. Ik heb wat lege cd’s gekocht en een leuke trein met wagons voor onze kleinzoon, de andere zes krijgen de volgende keer weer wat want er was er nog maar één. De kou noopte ons er toe om even binnen te stappen bij de Flamingo, want anders was mijn neus er afgevroren. Daar waren de vrijwilligers bezig om alles in goede banen te leiden en dus erg veel tijd voor een praatje was er niet. Mijn Jootje en ik zijn maar snel in de auto gestapt en de rest van de ‘oranjetoer’ rijdend met de kachel op tien afgemaakt. Wat een beetje tegenviel was de belangstelling bij wat speeltuinen, je zou toch denken dat daar veel kinderen op af zouden komen.
Ook jammer was het dat er in de avond her en der, vooral in Rotterdam veel ellende ontstond met mensen die drank belangrijker vonden dan feest vieren. Er werd weer heel wat naar de knoppen geholpen en ook waren de vechtpartijen niet van de lucht. Gelukkig was de politie nog niet helemaal overgestapt op hun nieuwe C2000 non-communicatiemiddel dus konden ze elkaar snel bereiken en optreden. Ik ben nog echt blij met onze koningin, al mag ze van mij ook best plaats maken voor Alex en zijn deerntje want hare majesteit verdiend het dik om nog wat jaartjes lekker rustig aan te doen, uiteindelijk heeft het ‘gewone’ volk daar ook recht op. Gelukkig is de meerderheid van het volk nog groot voorstander van de monarchie. Je moet er toch niet aan denken dat we hier een republiek worden met een president! Zie je het al gebeuren; J.P. Balkenende op Soestdijk! En dan elk jaar een vrijheidsdag met defilé op het grasveld. Je mag niet meer zeggen dat hij stoffig en saai is want dat zegt hij zelf al, als wij het doen moeten we er bij vertellen dat het humoristisch was bedoeld van de minister president, tja, dat heb je met die transparantie in de politiek.
Wat mij betreft dus geen presidenten in paleizen of andere markante optrekjes, geef mij maar het vaderland gevoel in de vorm van een koningin of koning. Zou Balkenende tijdens de oorlog naar Engeland zijn gegaan om van daaruit het verzet te steunen? Zou Verdonk aan de grens hebben staan controleren om te zien of de Duitsers van toen wel een werkvergunning hadden voor ons land? Ik denk het niet. Vandaag is het de herdenking van de vele slachtoffers van oorlogen, een goed initiatief dat zeker moet blijven bestaan. Ook al hebben wij hier al meer dan 60 jaar geen echte oorlog meer gehad, het er bij stil staan en het beseffen dat velen zijn gestorven voor ons welzijn mag nimmer verdwijnen.
Het stil staan bij de ellende is goed, maar het vieren van de vrede en vrijheid mag even goed. Ik ga het vrijdag 5 mei uitbundig vieren met hopelijk heel veel anderen. Ik heb een feestje georganiseerd samen met mijn vrienden in de Flamingo, kom gerust gezellig meedoen! Ik zal beloven dat ik geen lezing houd of columns zal voordragen, ik laat gewoon vriend en collega Joop van der Hor de artiesten aankondigen, mijn vrouw de regie doen en dus heeft u alle tijd mij een drankje aan te bieden. Ik drink in de vooravond een borrel en later chocolademelk, het is maar dat u het weet. Ik heb een leuke dame met enorme pythons uitgenodigd, ik weet nog niet of ik daar spijt van moet hebben want ik ben eigenlijk al bang voor een paling. Ik ga u vast zien daar!

Jan Koopmans  

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org