De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 24

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

Likkende koeien


Het is ook altijd alles of niets met het weer in dit kikkerlandje. Zo zit je te bibberen in je ponnetje op de rand van het ledikant en zo lig je te woelen om in slaap te komen dankzij de enorme warmte. Ik kan verdraait slecht tegen warme temperaturen, ik word dan loom en krijg het benauwd, niks voor mij! In de zon gaan leggen ‘bakken’ zie ik ook niet zitten, daar krijg ik hoofdpijn van en bruin worden kan ook in een koelere omgeving. Trouwens waar zou ik de tijd vandaan moeten halen om zomaar te gaan leggen ‘niksen’, ‘ledigheid is des duivels oorkussen’.
Trouwens over de duivel gesproken, heeft u hem nog gezien? Ja, het is alweer een dikke week geleden maar vorige week dinsdag 6 juni was het de dag van de duivel, tenminste volgens sommige gelovigen. 666 schijnt het getal van de duivel te zijn, waarom mag Joost weten en die is weer niet voorhanden dus het blijft me een raadsel. Naar mijn weten is er ook niets bijzonders gebeurd, alles bleef heel en nergens begon een vulkaan uit te barsten of brak de zon in stukken. Wel heeft een hond hier een stekkie van een Duitse dennenboom aan flarden gevreten, maar dat lijkt mee eerder toeval dan de ‘hand des duivels’. Genoeg weer over deze kwade geest, laten we het houden bij het positieve en vredige.
Mijn eega heeft trouwens vorige week heel wat moeten regelen om afgelopen zondag naar een balspelletje te kunnen kijken met heel de familie. Bijna alle kinderen kwamen naar ons stulpje, soms met kleinkind en al, om onder onze ‘wapper’ aan het plafond op tv te kijken naar 22 mensen die in een bloedhitte achter een lederen knetter aan renden. Ik hoef u ondertussen niet meer uit te leggen dat ik geen echte voetbal liefhebber ben. Maar goed, uit chauvinisme kijk ik maar mee en ben dan stiekem voor Oranje natuurlijk. Wat me bij voetbal telkens weer opvalt is dat als er iets niet naar wens gaat het publiek en ook mijn kinderen, dan alles en iedereen de schuld gaan geven en ze voor van alles en nog wat gaan uitmaken. Ik ben zelf een liefhebber van Golf en als je balletje niet meteen in het gaatje verdwijnt dan roept men hooguit; ‘gut wat sneu voor je’. Bij voetbal ben je als je op een paal schiet meteen gedegradeerd tot een voortplantingsorgaan van een Duitse herder. Gelukkig maar dat Oranje won, al was het maar mager met slechts één doelpuntje, want anders had ik hier nog tot vrijdag gezeten met valeriaan slikkende familieleden. Op het moment dat ik dit schrijf is het weer vredig in huis, iedereen is foetsie en als ik zo klaar ben met mijn gezwoeg op dit epistel ga ik eens heerlijk relaxen. Nee, niet in de tuin zitten want daar is het niet te harden van de warmte en het geluid van omwonenden die zo te horen een setje basboxen in de aanbieding hebben gevonden. Wat recreëren betreft heeft Hoogvliet het nog niet helemaal. We hebben wel het Ruigeplaatbos maar daar worden je oren leeg gesabbeld door koeien als je denk even languit ‘te grasse’ te kunnen gaan leggen. Verder is er op zo’n avond als deze niet veel te beleven, het wordt tijd dat we hier weer eens wat ‘hangplekken voor recreanten’ krijgen. Een leuk parkje kan bijvoorbeeld, een ontspanningsboompje en bankje met een ijstentje en paraderende meiskes in vrolijke kleedjes. Ook voor de ambtenaren leuk, kunnen ze weer een mooie naam verzinnen; ‘Recreapunt’ of zo. Natuurlijk kan men naar de Kinderboerderij gaan maar om nou daar elke keer ontspannen kippen te gaan voeren en geiten te aaien zal na een paar maanden ook vervelen. Gelukkig komt hier bij ons in de straat zo nu en dan een ijsboer, helemaal uit België! Die komt er nu net aan, dus sorry, ben even lekker likken, tot in het recreapunt! 

Jan Koopmans  

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org