De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 39

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

Uitgestreken smoelen


Ik had het natuurlijk kunnen weten, reacties op mijn ‘stukkie’ van vorige week bleven niet uit. Velen vonden ineens hun eigen eega het lekkerste wijf, dus blijf ik zitten met mijn Jootje die nu samen met tientallen Hoogvlieters haar triomf moet delen.
Maar goed, voor mij verandert er niks. Het was een bewogen week, er gebeurde van alles, vooral in de politiek was het rumoerig. Een paar ministers konden naar huis, met natuurlijk een mooie zak geld, omdat ze wat fouten hadden gemaakt bij de ‘Schipholaffaire’. Ja, zo gaat het soms he, als je als bewindsvoerder fouten maakt moet je opkrassen. Je vraagt je wel af waarom er eigenlijk nog bewindvoerders zitten in den Haag.
Maar goed, ik ga me maar niet bemoeien met politiek want die is zo ingewikkeld dat ik dan nooit genoeg ruimte zou hebben om het allemaal uit te leggen. Laten we echter niet vergeten dat je de politiek gewoon nodig hebt, zonder hen kan een land of plaats niet bestaan. Opvallend is wel dat je in vrijwel geen enkele bedrijfstak zoveel onkunde en klungeligheid tegenkomt als in de BV Tweede Kamer. Binnen dit ‘bedrijf’ beginnen leden ineens voor zichzelf, claimen een zetel of gaan een vrijage aan met de concurrentie. Zou je dat bij een bedrijf doen dan sta je geheid op straat zonder gouden handdruk. Je ziet vaak ‘normale’ mensen de kamer als nieuweling binnenwandelen en vervolgens ontpoppen ze zich als bevlogen ‘volksheld’, die met de meest kronkelige ideeën aankomt om het leven van het gepeupel naar de knoppen te helpen.
Ik ben er zelf ook diverse malen geweest, je ruikt daar iets aparts, een soort overblijfsel uit de riddertijd of zo, je kunt die geur niet thuisbrengen. Wellicht zit er iets in die geur waardoor mensen veranderen, wreder worden en minder sociaal.
Regeren is vooruitzien wordt er gezegd, dat is vast waar, want alles wat geweest is zal ze worst wezen. De oudjes en de oude strijdmakkers worden in dit land nog wel geduld maar eigenlijk zijn ze economisch maar hindernissen. Het zijn afgegaane vuurpijlen en de overgebleven pulp ligt alleen maar in de weg.
Het is triest om te zien dat bijvoorbeeld de veteranen wel een eigen daggie krijgen maar verder krijgen ze nergens de hand toegestoken. Wijlen Prins Bernhard was de enige die ze nog echt erkende. En zo staat de blik van de regering op oneindig zonder te kijken naar de omgeving of het heden, laat staan het verleden. Uitzonderingen zijn er natuurlijk, zoals bijvoorbeeld bij de voornoemde Schiphol affaire, je ontslaat dan wat mensen die je toch al kwijt wilde. Toch blijf ik geloven dat het allemaal goed gaat komen, er zitten per slot van rekening ook best goedwillende mensen in den Haag, toch?
Wat ik alleen niet snap, maar ach, kan aan mij liggen, is dat ik helemaal geen toenemende welvaart zie, zoals men ons pas vertelde. Wat ik zie is een toenemend aantal crepeergevallen, meer voedselbanken, meer misdaad, meer armoe, meer zwervers en vooral meer gevaar op straat. Vreemd dat dat niet strookt met wat de ‘grote jongens’ roepen; het gaat goed, het gaat beter, we zitten in de lift en de koopkracht neemt toe…… Het zal vast zo zijn dat mensen die alles al mee hadden het nu nog beter hebben gekregen, geld maakt nu eenmaal geld toch, maar ik zie dat bij de meeste mensen toch echt niet. Nog steeds vraag ik me af waar al die miljarden aan meevallers zijn gebleven, je hoort er geen ruk meer van. Toen we vroeger nog de Gezondheidszorg hadden, nu heet het ‘doekje voor het bloeden’, zag je aanzienlijk minder ellende, mensen hadden iets om op terug te vallen. Alles is duur en onbetaalbaar, je kunt geen kant meer op. Zelfs er ‘uitstappen’ is al geen optie meer want die uitgestreken smoelen met hoge hoeden begraven je alleen nog maar voor zulke hoge bedragen dat je zelfs geen geld meer hebt om dood te gaan. Waar is onze welvaart gebleven? Verkwanseld heren?

Jan Koopmans  

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org