De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 45

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

Lekker vissen 

Soms denk is wel eens na over het leven op deze aarde, de regels, afspraken, het gedrag, de ruzies, de vele mensen, de energieproblemen, de smeltende kazen. Uh, ijsbergen bedoel ik, enzovoort. Van meet af aan hebben mensen geprobeerd te overleven en het zo aangenaam mogelijk te maken voor zichzelf en verwanten.
Regels moeten we zoveel mogelijk naleven, al zal er hier en daar best van afgeweken moeten worden door bijzondere omstandigheden, moet kunnen lijkt me. De politie ziet toe en probeert uitwassen te voorkomen. Ze hebben het erg druk, zeker als er een metrostation in de fik gaat of er in een buurgemeente de stroom uitvalt, dan is 100% inzet nodig. Gelukkig vonden ze ook nog even tijd om uit te rukken naar een paar serieuze hobby vissers die nota bene midden in de nacht een tentje opzetten om het leuk te maken, de criminelen! Maar de burgerij kon weer rustig slapen, er werd geen hengel meer uitgeworpen. En zo vraag ik me dus af of ik nu echt zo naïef ben of is het echt zo dat veel regels gewoon larie zijn? Sigarettenaanstekers moeten volgend jaar super veilig zijn zodat kinderen ze niet meer aan kunnen maken. Ondertussen mogen ze nog wel met een supershoker in een stopcontact spuiten, iets wat dodelijk kan zijn. Zet een horeca ondernemer één stoel te veel buiten hangt hij aan de hoogste boom, ook al had niemand er last van. Zet ik als burger in de zomer een paar stoeltjes voor de deur, zonder vergunning, dan krijg ik een compliment omdat ik zo leuk mee doe aan het  ‘Opzoomeren’.
k vraag me in veel gevallen af of de regels er soms niet gewoon zijn omdat ze zijn gemaakt en niet omdat ze nodig zijn. En er zijn ook nog rare regels, ook binnen het bedrijfsleven. Discrimineren op uiterlijk is zwaar uit den boze, dat mag in ons land zeer beslist niet. Terecht lijkt me, maar……… We hebben een zoon die enorm lang haar had, stond hem echt tof en hij kwam er echt goedaardig mee over naar de buitenwereld. Het is ook een keurige knaap, zit niks verkeerds in en staat voor zijn werk. Maar ja, hij ging bij een andere baas werken, na vele jaren bij zijn oude te hebben dienstgedaan, met lang haar. Hij mocht alleen op zijn eerste dag beginnen als het haar er af ging! Hij heeft het gedaan, want zijn boterhammen zijn belangrijker dan zijn trotse haardos. Hij maakt er zelf geen groot probleem van, al had het zo mooi gestaan op zijn bruiloft volgend jaar, maar ik vind het bezopen. Als we nog even wachten dan mag ook een snor niet, blond haar moet geverfd worden en gaan we een stapje verder dan lopen we allemaal als gekloonde in het zelfde tenue op het binnenhof of het plein der Hemelse vrede te paraderen. Het wordt almaar strenger en onplezieriger, steeds minder mag en steeds meer moet. Straks komen er nog witte strepen op het trottoir en moeten we ook rechts gaan lopen op de stoep en de hand uitsteken als we het tuinpad inslaan. Als je nu in een dolle bui een bal van een spelend kind even terug schopt kun je al een prent verwachten omdat je op de openbare weg voetbalt. En dat terwijl al jarenlang geouwehoer is over het fietsen en brommen op de stoep, maar ja, daar is geen mankracht genoeg voor om op te lossen, men moet vissers op de bon slingeren. Soms heb ik best meelijden met agenten van politie, ze hebben best een zwaar beroep en zijn vaak onderbemand, en dan worden ze vaak ook nog naar lullige overtredingen gestuurd waar ze zelf eigenlijk een beetje van moeten kotsen. De veiligheid komt niet in gevaar als een hond in een grasveld een drol plaatst of een sportvisser een snoekje vangt, maar wel als er geen agenten genoeg zijn om op echte gevaren te letten. Ik denk dat als de helft van de ‘regels’ verdwijnen de mensen weer zo vrolijk worden dat we die andere helft ook wel kunnen afschaffen.

Jan Koopmans  

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org