De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 48

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige


Niet lezen, is politiek  

 

Het zit er weer eventjes op, de verkiezingen van onze tweede kamer. Het schijnt een uitslag te zijn geworden waar je zonder voldoende kennis van algebra geen algebra van kunt maken. Ja ik weet het, je mag geen twee dezelfde woorden in één regel gebruiken, maar bij algebra is dat anders, dat is gewoon moeilijk. De ene partij verloor wat zetels, de ander heel veel en weer anderen bleken ineens enorme winsten te maken. Vreemd genoeg heb ik wel bewust gestemd maar kan ik nu niet zinvol oordelen of wellicht veroordelen betreffende de ontstane situatie.
Mijn eerste gedachte was ‘laat de stemcomputers maar staan, we hebben ze zo weer nodig’, maar ik blijf positief en denk dat ze best voor een maand of drie in de kast kunnen eerdat er weer verkiezingen zijn. Want er zal nu in plaats van regeren heel wat gekakel te horen zijn, iedereen komt met ideeën en elk is vast de beste. Eigenlijk zou je denken gooi alle partij programma’s op een cd-rom en prop het in een pc, dan kan die even snel uitrekenen welke coalitie het beste is, maar ja….. We zijn op de democratie top honderd op drie na de beste in de wereld, dus niks geen computer, gewoon mensenwerk van maken. Gerrit Zalm gooit ook het bijltje er bij neer, hij was de langst zittende minister van financiën, wat een vak. Eigenlijk wel jammer want al heb ik niet op hem gestemd ik vond het wel een toffe peer. Hij rookte stiekem in het kamertje op het Binnenhof, ik mag dat wel dat ondeugende. Hij gaat, zodra er een nieuwe regering is, eerst even uitblazen en dan iets doen in het bedrijfsleven. Ook weer jammer want wellicht was het wel leuk geweest om als kompaan onze Hoogvlietse VVD-er René van de Graaf een beetje te komen steunen, die heeft het als eenmansfractie best zwaar, een goeie Zalm daarbij zou veel leed kunnen verzachten. Maar goed, dat gebeurd niet want Zalm gaat vast bij de Shell of Philips dan wel Unilever werken, nou ja werken….  
Ik zag hem afgelopen zondag weer eens in een informele situatie, in het programma ‘Buitenhof’ van de gezamenlijke omroepen. Ik kan altijd heerlijk genieten als ministers uit hun diplomatie worden getrokken en even net doen of ze mens zijn. Nou, net doen, ze zijn het dan gewoon even. Zo zie je dan maar weer dat de meeste diplomaten toch vaak nog een menselijk trekje hebben, al moet je voorzichtig zijn want er zijn er dus ook die zo op het oog wat minder menselijk kunnen zijn. Maar ik ben al met al erg blij dat het weer allemaal voorbij is, zo’n campagne is niks voor mij, men laat tijdens zo’n verkiezingscampagne zien wie men zou willen zijn, zodra ze gekozen zijn ze weer zichzelf.
Natuurlijk moet je reclame maken voor je partij en idealen, want men moet toch weten op wie men gaat stemmen, maar wordt het niet eens tijd dat de reclame code commissie zich er mee gaat bemoeien? Want ik heb toch sterk de indruk dat men hier en daar niet het ‘product’ levert wat men aanprijst, is dat niet een soort wanprestatie? Ach nee, ik zit vast op het verkeerde spoor, maar ja, dat zit je de laatste tijd al snel gezien het aantal deuken in de treinen de laatste tijd, dat krijg je met al die privatiseringen, van wie was dat idee eigenlijk?

Jan Koopmans  

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org