De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 5

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige


Ff Googelen

Het was me het weekje weer wel zeg, wat een gedoe allemaal weer. Iedereen heeft het wel eens druk natuurlijk, maar voor mij was het meer zoeven en tuffen dan nog bewust genieten van de schoonheden der aarde. Hoewel sommige schoonheden me niet ontgingen, zoals de kunstzinnige drollen van onze jonge hond, heb ik niet veel meegekregen van de rest van fraaiheden.
Natuurlijk begon de week met het stoer kijken naar onze schutting die na windkracht 11 ineens een hele andere aanblik geeft, we denken nog steeds na hoe dat te gaan oplossen. Op zoek naar nieuwtjes in onze regio belande ik een paar maal bij winkels die ineens geen winkel meer waren maar nog dienst deden als uithangbord met het opschrift: ‘Te Huur’.  Veel winkeliers verkassen naar andere plekjes omdat het goed met ze gaat, maar er zijn er ook die het simpel voor gezien houden.
Hoogvliet bruist als nooit tevoren, er gaan dingen hartstikke goed en er gaan ook dingen gewoon een stuk minder. Daar is op zich niet veel nieuws aan want elke plek waar dingen zich ontwikkelen ondergaan ook een stukje afbraak. Modern en met de tijd meegaan, mode woorden waar je natuurlijk steeds mee te maken krijgt. Alles gaat steeds sneller op onze aardkloot. Natuurlijk als je wat ouder wordt dan denk je al snel dat het aan je voorbij gaat, de ene ontwikkeling volgt de ander op zonder dat je van de vorige zelfs maar een moment gebruik hebt gemaakt. We leven in een maatschappij waar men dingen niet meer ontwikkelt om het de mensen makkelijker te maken maar alleen nog maar om een eerdere vinding te overtreffen. En dat laatste is heel erg dubieus want ik merk erg vaak dat nieuwere dingen minder goed zijn dan de oudere. Niet alleen bij grotere dingen merk je dat maar ook bij op het ook onbelangrijke zaken. Een automobiel uit de vijftiger jaren tuft nog vrolijk rond terwijl je er vanuit kan gaan dat een auto die nu gebouwd wordt er over 20 jaar echt niet meer is. Zo ook met de draagbare telefoon, kortweg mobieltje of GSM genoemd. De ‘turbo cultuur’ veroorzaakt een ongezonde en onnatuurlijke productiesnelheid, gewoon omdat men na een half jaar een nieuw model wenst………. zeggen de fabrikanten. De volwassen mensen weten nog best dat we een halve eeuw hebben gedaan met de ouwe trouwe T65 telefoon van ‘vadertje post’. Toen ging het nog om functioneren, nu om meer om er mee te pronken en anderen te laten zien dat ze iets nieuws hebben, of het allemaal goed werkt is maar bijzaak.
En zo gaat het met de computer al niet anders. Met excuus aan die mevrouw die me belde dat ze geen computer heeft, maar soms ontkom je niet meer aan zo’n ding he? Je hebt op je computer software zitten waar je van alles mee kunt doen. Op die van mij uitsluitend gebruikssoftware, dus geen spelletjes of andere geestdodende ellende. Wel heb ik wat communicatie programmatuur om met anderen via internet te kunnen overleggen. Ik gebruik dat al een aantal jaren en om de zoveel maanden stuurt de ontwikkelaar van dat programma een update (voor die mevrouw: een nieuwere versie). Opvallend hierbij is dat er steeds meer toeters en bellen op komen te zitten maar dat de mogelijkheden steeds minder worden. Met verpakt deze zogenaamde verbeteringen in een keur aan zwierigheden met veel franje maar men haalt de werkelijke kracht er uit. Vergelijk het met een opknapbeurt van je auto, ze poetsen hem mooi glimmend maar verwisselen ook stiekem je motor voor een lichter type. Ja, ik zal wel weer overdrijven en de ‘turbo’ figuren weten het natuurlijk veel beter met hun I Pods en telefoontoestellen die beter filmen dan bellen, maar geloof me, het gaat niet goed zo. Alles komt uit een doosje of ‘stikkie’, kennis van zaken hoef je niet meer te hebben. Soms kijk ik apathisch naar mensen als je iets zegt over dingen die een paar jaar geleden nog doodgewoon waren, ik kan het dan maar niet geloven dat de domheid zo snel om zich heen grijpt. Of één en één twee is was vroeger zonder nadenken te beantwoorden, nu raadpleegt men eerst de gsm of Google.

Jan Koopmans  

TERUG





Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org