De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 10

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige


Dubbel?

Alweer de tiende column van mij in dit jaar, nog even en we zitten weer in de kerst, misschien wel een witte. Ja overdrijven is ook een vak he?
Een woelige week dit keer, want natuurlijk rent u meteen vandaag naar het stembureau om een stem uit te brengen voor de verkiezingen in het kader van de Provinciale Staten. U zou eens moeten weten hoe vaak we als redactie benaderd zijn door partijen om er toch vooral op te wijzen dat zij het het beste doen. Maar ja, je kunt natuurlijk niet over maar één partij iets gaan schrijven want dan ben je meteen een krant met een richting, en dat zijn we niet. Dat wil zeggen, geen politieke richting want verder varen we een eigen koers uiteraard. Je kunt ook overwegen om elke politieke partij aan het woord te laten, maar ja, dat zou wat te veel van het goede zijn.
Zelden bemoei ik me in dit stukje met politiek, ik blijf graag neutraal met mijn schrijfsels en wil voorkomen dat men mij een stempeltje geeft, want ik kan bij elke partij wel goede en slechte dingen vinden, dus… Toch heb ik de ontwikkelingen rond een meervoudige nationaliteit een beetje gevolgd. Niet dat ik het met voor of tegenstanders eens ben, maar gewoon omdat ik wel eens wilde weten wat de voor en vooral nadelen er van zijn. Je zou een dubbele nationaliteit kunnen zien als het werken bij de Shell maar ook in dienst zijn bij de Esso. Natuurlijk kun je dan de Shell beloven dat je altijd voor hen partij trekt en de Esso op het tweede plan zet, maar doe je dat ook echt altijd? Anderzijds kan ik ook wel begrijpen dat je niet zomaar je land van herkomst los koppelt van je bestaan, dus ook vasthoud aan je oorspronkelijke nationaliteit. Wil je het dus goed oplossen met aanpassingen in de wet dan zul je goed dingen moeten afwegen. Wel geloof ik dat je kunt functioneren met een dubbele ‘baas’, al zal het ongetwijfeld soms moeilijk kunnen zijn. Ik schreef expres ‘baas’ want feitelijk kun je een land zien als een ‘baas’, net als de Shell en Esso. Natuurlijk kan het bijna niet anders dan dat je ook sympathie hebt voor je andere ‘baas’ want anders had je dat wel afgesloten en je paspoort teruggegeven. Dus helemaal zeker is het niet dat je echt objectief handelt als je andere ‘baas’ nadelen van je beslissingen zou ondervinden. Niet te min ben ik best van mening dat zeker mensen die in de politiek zitten dit wel goed zullen kunnen opvangen, hoewel… Maar ja, wat bazel ik eigenlijk, het is niet mijn probleem, het maakt mij niet uit allemaal, als er maar verstandig geregeerd word, dat is belangrijker dan pasfoto’s in een binnenzak. Ik heb op dit moment heel andere en veel leukere dingen aan het hoofd. Want 30 maart heb ik weer een feestje voor Hoogvliet op stapel staan. Het jaarlijkse benefietgala waar inmiddels een aantal prachtige artiesten aan gaan meewerken, dat gaat echt een toffe avond worden! Ook zullen we dan weer de Hoogvlietse ‘Kanjer’ gaan uitreiken aan hij of zij of instelling die zich cultureel of muzikaal buitengewoon heeft ingespannen. U leest er vast meer over in de pers of internet. Voor mij dus veel te doen, net als voor m’n makker Hans Eindhoven die minstens even enthousiast is dan ik. Goh, nu heb ik u deze keer nog niet aan het lachen gemaakt, zou ik dan toch eindelijk een ouwe knorrepot worden die vanachter de geraniums moppert op de voetballende jeugd en de agenten die tegenwoordig zo jong zijn? Welnee, ik zag gewoon deze week niet hoe ik een vrolijke noot kan geven aan Provinciale Staten verkiezingen, dat is toch niet om te lachen? Maar ik ga wel stemmen, net als u toch?

Jan Koopmans  

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org