De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 15

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

 

Witte muizen  


Wie de ogen nog open heeft moet het haast niet kunnen ontgaan dat de mens zichzelf steeds verder overbodig aan het maken is. Nee, niet dat we weg moeten van deze ronde bol, maar de hersens kunnen er straks wel uit want alles wordt voor ons bedacht en uitgevoerd. Dat noeste arbeid ooit is overgenomen door machines is nog redelijk te accepteren, alhoewel steeds meer mensen stramme knieën en stijve ruggen hebben sinds we niet zelf meer de handen uit de mouwen hoeven te steken. Vroeger sjouwden bouwvakkers met een baaltje cement van 50 kilo, tegenwoordig is 15 kilo al te zwaar en ren je meteen naar de bond als je dat moet optillen.
Rekenen, zeker het hoofdrekenen hoeft niet meer, niks geen worteltrekken of breuken optellen, de calculator doet het wel even voor je. Telefoonnummers uit het hoofd leren is ook al niet meer nodig want iedereen heeft wel een speeltje in de zak waar de nummers van aanstaande exen en schoonmoeders in staan. Aardrijkskunde, ach, wie kent het nog? Als je naar Stroe, Garderen of Megen moet dan komt de navigator er bij kijken en die vertelt wel bij welke hoek je de bocht om moet en hoe hard je mag rijden. Nederlands leren? Welnee een overbodige zaak want ten eerste gebruikt niemand nog de door onze voorvaderen uitgedokterde slimme woorden op hun computer tijdens het communiceren met de medemens. Turbotaal is in en elke chatbox kent tegenwoordig z’n eigen protocol, net als bij dat stomme en geldverslindende sms’en met de mobiele telefoon. En in de tweede plaats; waarom nog Nederlands leren als je computer een automatische spellingscontrole heeft? Het mooie is er af, zelfs autorijden lijkt straks meer op programmeren van een computer op wielen dan nog lekker toeren. Zelf denken gaat steeds meer verdwijnen, kennis verzamelen is zo uit als het maar kan zijn.
Waarom zou je nog moeten weten waar Utrecht ligt? Even Googlen of TomTom aanspreken en je weet alles, zelfs hoe hoog de Domtoren is. En zo verarmen we steeds verder, net zolang tot het IQ van een witte muis hoger ligt dan dat van een afgestudeerde HBO leerling. En dan zijn de rapen gaar want dan nemen de muizen de wereld over en verdwijnen mensen in de holen waar ze ooit uit zijn gekomen. Ontwikkelingen, ja ja, een mooi woord voor ‘afwikkelingen’ want sinds de techniek voortschrijdt neemt het aantal miskleunen toe. Grote ongevallen vinden steeds vaker plaats omdat de techniek faalt of omdat er een scheve diode afbrak in een controlecentrum. Als je auto vroeger niet wilde starten dan maakte je de motorkap open en bekeek of er wat aan te doen was, nu weten veel bestuurders niet eens dat dat ‘ding’ aan de voorkant open kan.
Een partner voor het leven zoeken gebeurde vroeger in een discotheek, kroeg, vereniging, kermis of het theater, nu tik je maar wat in en via internet kun je elke lengte, kleur, dik of dun, mooi of lelijk bestellen. Ik heb ooit de HTS doorlopen, ik vraag me al mijn hele leven af waarom ik slechts 10% van de geleerde kennis nodig heb gehad. In de elektronica had ik er niet echt veel aan want het meeste leerde je ‘spelenderwijs’ en de wet van Ohm was wel een vuistregel bij het berekenen van veel dingen, maar ik kan me niet herinneren dat ik het ooit nodig had. Leren, wat moet je er mee? Natuur- en scheikunde, twee vakken waar nog wel iets van een opleiding voor nodig is, al kun je de meeste vragen wel beantwoord zien op het internet. In de toekomst zijn er vast geen scholen meer, dan heeft iedereen een computer en leert via wat sensoren op het hoofd s’ nachts die paar dingen die je echt moet weten. Wat er nog nodig is om te leren? Lezen natuurlijk! Want als u dat niet kunt zou u nu niet weten dat de witte muizen er aan komen.

Jan Koopmans  

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org