De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 16

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

 

Dierenliefde

April doet wat hij wil, een oeroude regel die ondertussen wel op de schop kan. Want laten we eerlijk zijn; in januari liepen bij ons in de tuin de planten en struiken al uit en stonden diverse dappere takken al in de knop.
Ik zit dit epistel aan u te schrijven bij een temperatuur van 28 graden midden in april! De slagerijen kunnen het bijna niet meer aan wat betreft het zogenaamde barbecue vlees, want of je nu wel of niet een fornuis in de keuken hebt, men gaat weer terug in de tijd en laat het vlees warm fikken in de tuin.
Alles is meteen anders, de tuinstoelen komen uit de schuurtjes, de stereo gaat weer de tuin in en iedereen ligt lui te bakken in de zon.
Ik hoor via het geopende raam van mijn kantoor weer vrolijke geluiden van dartelende kinderen en zuipende volwassenen die ineens elk merk bier lekker weer vinden. De politie heeft het er ook maar weer druk mee want tientallen keren moeten ze uitrukken omdat weer iemand 112 belde vanwege geluidsoverlast van de vrolijke buren. Beetje zielig wel als mensen op zaterdagavond omstreeks half elf al bellen dat de buren zo luidruchtig zijn, dan ben je toch echt rijp voor een hutje op de heide lijkt me. Ik hoorde die melding en moest meteen denken aan vroeger toen men gewoon lekker nog kon doen wat men wilde. Zelf zal ik niet snel overlast maken want ik hou niet van herrie als ik heerlijk laat op de avond geniet van het geluid van de natuur.
Trouwens onze ‘huismerel’ is al weer volop bezig met het nest voor de nazaten. Laat op de avond hoor ik hem nog vrolijk fluiten en bij het krieken van de dag is hij ook weer van de partij. Zelfs onze levende have in de vijver doet het helemaal perfect, de vissen bluppen heel wat af en de salamanders liggen op de lavastenen te zonnen alsof het Duitsers zijn. De kikkers hebben ook niet stil gezeten en naar schatting krijgen we dit jaar wel drie miljard donderkoppies. Ja, de natuur heeft zich sneller aangepast aan het wisselende klimaat dan de mens, die overigens ook deel uitmaakt van die natuur.
Dieren zijn sterker dan mensen! Waar ik me de afgelopen week een beetje aan ergerde was de actie van dierenactivisten die het circus op de korrel namen. De circusdieren mogen wat hen betreft niet meer optreden omdat het uitbuiting zou zijn. Achteloos vergeet men er bij te vertellen dat die dieren juist een mateloos goed leven hebben. Meestal zijn het beesten die al generaties lang in mensenhanden worden gekoesterd. Als je zo redeneert dan weet ik er nog wel een paar. Honden worden vaak ook allerlei kunsten geleerd, katten trouwens ook. Paarden moeten soms de meest vreemde bewegingen maken tijdens wedstrijden, hoor er nooit iemand over. Aquariums puilen uit van vissen die er alleen maar inzitten omdat een mens graag naar een bewegend schilderij kijkt. Ieder dier wat maar een beetje iets kan moet of mag van een mens een kunstje leren, dus is het wat hypocriet om alleen de circusdieren als zielig te bestempelen. En wat dan nog? Je ziet vaak dat de dieren het met plezier doen en allang blij zijn dat ze ergens mee bezig zijn. Tegen echte dierenmishandeling ben ik natuurlijk ook, dat vind ik onmenselijk en kwallen die dat doen moeten zeker worden bestraft, maar het gaat me wat te ver om goede verzorging als mishandeling te zien, zoals men dat bij circusdieren probeert voor te spiegelen. Als er één diersoort echt wordt uitgebuit zijn het de mensen wel. We moeten in betonnen ‘bakken’ wonen en in andere bakken werken om vervolgens een systeem gaande te houden waar we niet altijd achter staan. Mensen mogen steeds minder van soortgenoten in andere bakken, men moet in het keurslijf van het regime lopen. Misschien tijd om eens ‘mensactivist’ te worden? Ik heb een hond, een oerdom en sullig beest, hij kan al een pootje geven, nou ja laat dat ‘tje’ er maar af. Ben ik nu net zo ‘slecht’ als het circus? Nee toch, dat beest heeft het prima, geen zorgen om eten, geld, relaties, of activisten, gewoon een dier dat in mensenhanden een tof leven heeft.

Jan Koopmans  

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org