De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 19

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

 

Spijkvliet?

Ik heb al zo vaak gezegd dat je niet altijd zo negatief over Hoogvliet moet schrijven, maar ja, Joop doet wat Joop goed lijkt, gelijk heeft hij. Natuurlijk zijn er best negatieve kanten aan Hoogvliet, dat moet ook want anders zou je de pluspunten niet meer zien. Joop maakte er echter een beetje een hetze van om Hoogvliet op diverse fronten aan te vallen, de flats zijn lelijk of te hoog, de verkeersdrukte is hun probleem en niet dat van dat dorp aan de andere kant van de brug der zuchten en ga zo maar door. Ik las op een website van een politieke partij dat men niet blij is met al dat commentaar van Joop van der Hor, columnist van die andere krant, die toch altijd Hoogvliet een warm hart toedroeg. Eigenlijk hebben ze ook wel een beetje gelijk Joop, je zeurt wel veel hoor. Wij mekkeren er toch ook niet over dat Spijkenisse zoveel geld over de balk gooit met de sloop van een vrij jong winkelcentrum om er vervolgens weer net zoiets neer te kwakken? Of over het nieuwe politiebureau dat al meteen te klein bleek, of over die belachelijke rotonde in de Groene Kruisweg waar de meeste kandidaten voor het rijexamen al meteen in de fout gaan? Over die parkeerplaats onder het winkelcentrum voor angstige dames zal ik het maar helemaal niet hebben.
Nee Joop, als we alleen maar negatieve dingen gaan zoeken vinden we die overal, hier, daar en zelfs bij jou. De kunst is juist om negatief om te buigen naar positief, dan komen we ergens. Kijk een halfvolle zaal kun je ook omschrijven als een geflopt evenement, maar je kunt ook schrijven dat de opkomst wat minder was dan gehoopt bij het toch wel mooie gebeuren. Natuurlijk snap ik best dat jullie daar in Spijkenisse een beetje jaloers zijn op ons mooie Oosterbaken, dat je zelfs vanuit jullie plaats kunt zien. Ja als je wilt kun je klagen dat de kleur niet goed is, de prijs te hoog, het gebouw te lang of de plaats verkeert, maar je kunt ook gewoon zeggen dat het een markant punt in de regio is geworden dat voor de vreemdeling aangeeft dat hij in de buurt is van Spijkenisse. Hoogvliet vinden mensen vanzelf, je volgt gewoon de verkeersstroom naar ‘Spijk’ en haakt op tijd af. Maar ja, ik hou er niet van om met de zelfde klei te gooien als die we ontvingen, dus ga ik er voor om, hoe walgelijk positief het ook klinkt, te kiezen voor een uitgestoken hand om samen verder de problemen die ons beider ‘roots’ hinderen aan te pakken of te bespreken.
Positief denken zet vaak meer zoden aan de dijk en stimuleert ook vaak verantwoordelijken om hun drang naar presteren te verhogen. Een bekende ‘Hoogvlieter’ die jaren geleden naar Spijkenisse ging verkassen komt nu weer terug naar het mooie Hoogvliet. Dat kun je op twee manieren uitleggen: ‘Ja, nu Hoogvliet weer is opgeknapt en veilig is durft hij weer terug te komen’ maar je kunt het ook op mijn manier doen: ‘Goh, leuk dat hij weer terug komt, toch een teken dat Hoogvliet zo gek nog niet is.’ Maar ja, of Joop ooit zo positief kan schrijven weet ik niet, het moet wel in je zitten natuurlijk. Aan de andere kant heeft Joop ook veel goede kanten die eigenlijk al die narigheid weer goed maken. Altijd springt hij op de bres voor misdeelde mensen of zij die in nood verkeren. Hij organiseert zich een breuk, overal waar hij komt is er wel wat te doen, maar ja, laat ik nou niet al te positief gaan doen want dan gaat Joop me weer te vrolijk vinden. Het is ook eigenlijk een beetje teveel van het goede om zijn naam zo vaak in mijn ‘stukkie’ te noemen, die van mij staat er maar twee keer! Maar ik denk dat zelfs een Spijkernisser begrijpt dat kiften niet helpt om de problemen op te lossen, praten wel. Het is natuurlijk niet mijn taak om twee woonplaatsen tot overleg te dwingen, maar soms helpen ‘Stukjes’ en een ‘Eigenwijze’ eilander wel een beetje, al is er overigens best al overleg gelukkig. Nee, Hoogvlieters willen geen last van Spijkenissers hebben als het gaat om verkeersdruk, maar ik denk dat Spijkenisse ook recht heeft op een positief geluid vanuit het veel mooiere Hoogvliet.

Jan Koopmans  

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org