De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 22

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

 

Wees blij!

Een gekke wereld is het eigenlijk he, als er wat te mopperen is dan doen we dat hardop en als er iets moois gebeurd dan fluisteren we dat elkaar toe of verzwijgen het. Je hoort vaak van dingen alleen maar de negatieve kanten, zou dat nou iets echt Hollands zijn of gewoon in de mens zitten? Als een paar bakstenen scheef liggen op een parkeerplek dan komen de mopperaars zelfs tot op het bureau van de redactie. Als er iets moois word gedaan voor zieke kinderen dan moet je oppassen dat je het bericht hierover niet mist. Ik weet dat veel mensen in onze fantastische woonplaats bijzonder positief zijn over de nieuwe ontwikkelingen, maar die hoor je niet, nee je hoort slechts dat handje vol mensen die iets hebben te klagen, overigens vaak terecht.
Ik ben geen echte fan van meneer Ivo van de Coolsingel hoor, maar toch heeft hij ooit iets gezegd wat me imponeerde. Waarschijnlijk had hij die mooie woorden ook weer van een ander gehoord, want ze passen eigenlijk niet echt bij hem, maar toch had hij wel gelijk. ‘Als je alleen maar over de negatieve dingen praat zal het altijd negatief blijven, maar als je mensen op hun positieve dingen aanspreekt zal dat leiden tot positief gedrag.’ Daarmee worden ook de slechteriken bedoeld, ieder mens heeft ook mooie kanten, vergroot die eens. En dat bedoel ik ook met algemene dingen. Zie nu eens die ellenlange files op de Aveling, echt bar en boos, maar het mooie is dat veel ‘buitenlanders uit Spijkenisse’ gratis en voor niets onze prachtige architectuur kunnen bewonderen. Zo ook die hobbels op de parkeerplaats aan de Middenbaan- Noord, hopeloos voor de marktlieden, maar een eldorado voor de skaters! Denk nou eens positief!
Zo moest ik daar ook vorige week vrijdag aan denken, onze zoon trouwde in het Schots in het oude Dorpskerkje. Je kunt enorm negatief zijn over alles wat er in de zestiger jaren is gesloopt, van het oude Hoogvliet is nog maar weinig over. Maar het positieve is dat we in onze mooie woonplaats toch een prachtig oud kerkje hebben waar zowel christelijke als burgerlijke huwelijken gesloten kunnen worden, waar heeft men dat? En natuurlijk was het heel lastig om met een grote ploeg ‘Schotten’ bij dat kerkje te verzamelen en het bruidspaar op te wachten. De fietsers en brommers vlogen tussen je kilt door en de pokkenzooi aan bouwmateriaal voor de kerk maakte een fatsoenlijke foto onmogelijk. Maar als je dan later de vele foto’s bekijkt dan lijkt het wel een fragment uit een film, de oude kiezels van het plein, de bakstenen kerk en de doedelende zak en heel de familie in tenue, mezelf als Mac Opa Jan met pijp, waarin originele Clan tabak, dan maakt dat alles weer goed. Haal de positieve dingen uit je leven en je omgeving, heus dat is veel leuker. Zoek je slechts de negatieve zaken dan zul je afglijden naar het land der soberheid en een verschrikkelijk oud en sacherijnig mens worden. Een mens dat achter de geraniums nog sneller verschrompeld dan dat plantje. Optimisme en meedenken alsmede positief denken kunnen je oud laten worden, dat is dan wel weer een negatief iets voor de doodgraver, maar ja, je moet ook niet iedereen tevreden willen stellen.
Dit is mijn 300- ste column voor Weekblad Hoogvliet, soms was het zwoegen, maar meestal een genoegen, dus ga ik op voor de volgende 300!  
U mag me best mailen of bellen als u het allemaal niet zo leuk vindt, maar leuker voor u en mij is het om te roepen: wat ben ik blij dat mijn haar van boven zit en niet op zij. O, ja, ik ben geen dominee hoor, maar ik preek wel graag, vooral op zondagochtend.
Heeft u trouwens deze week de column van vriend en collega Joop gelezen? Het heeft gewerkt, hij is positief over Hoogvliet! ‘Het moet niet gekker worden’.

Jan Koopmans  

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org