De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 24

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

 

Gerookte haring

Ze zijn er weer hoor, die rauwe visjes uit de Noordzee of van verder. Vorige week weer een heel gedrang bij onze wereldberoemde vismagnaat op de Binnenban. Onze voormalige ‘cultuurpaus’ Arnold van der Heijde had heel het Westersteins zangkoor, compleet met orgel, opgetrommeld om de aankomst van de kersverse Hollandse nieuwe feestelijk op te luisteren met leuke vissersliedjes. Natuurlijk was dat gezellig, menigeen bleef even staan kijken, onderweg naar het boodschappen doen. Zachtjes deinden sommigen mee op de aanstekelijke deuntjes, al of niet voorzien van de tas van Bas of de grote maat van XL. Deelraadsvoorzitter Kees van Pelt, de ‘meesterproever’ als het om haring gaat, kreeg de eerste. Maar ja, om het goed te beoordelen moet je er meer dan een slikken toch?
Al met al weer een leuk oud Hollandse traditie die in Hoogvliet extra glans kreeg vanwege de authentieke oude vissersliedjes. Zelf heb ik helaas de haring niet kunnen proeven, door omstandigheden had ik te weinig tijd om de eigenaar van de Visspecialisten lief aan te kijken, dus helaas, dan maar een pot pindakaas opentrekken.
Soms zie je toch weer hoe ons land vasthoud aan tradities, gelukkig maar want dan houden we nog iets over, voor zolang het duurt. Het bruine café zoals we dat in Nederland kennen gaat al verdwijnen (rookverbod), het dikker worden gaat je meer premie kosten, vuurwerk gaat verboden worden, de staat wordt de baas in de horeca, want de ondernemer mag niet meer zijn eigen ondernemingsplannen toepassen, maar een stukje puur Nederlandse cultuur, de koffieshop mag blijven en daar roken mag ook nog. Samengevat; drugs telen mag niet, maar het roken wel, tabak verkopen mag wel maar het roken weer niet. Kennelijk hebben de personeelsleden van een koffieshop geen recht op een rookvrije werkplek? Maar de regering zal vast ook nog wel op het idee komen dat je thuis ook niet mag roken als er ook niet rokers in je gezin zijn. En de nieuwste voornemens zijn al dat mensen die hun kinderen niet volgens bepaalde richtlijnen opvoeden, hun kroost moeten inleveren bij de staat die dan de heropvoeding ter hand neemt. In een land waar controleurs rondlopen waar naar watermeters word gekeken om te kijken of er geen mensen met een uitkering zijn die illegaal samenwonen is het nu toch wel echt de verkeerde kant op gegaan. Men noemt dit nog een democratie, maar feitelijk zijn we aan het afglijden naar een dictatuur, want steeds meer dingen worden verboden of opgelegd, men mag als Jan met de pet straks niets meer beslissen. Rode auto’s moeten zwaarder worden belast en op termijn worden verboden, ze lopen een verhoogd risico op een aanrijding. Maar ach, ik kwam al niet meer in kroegen, thuis gezellig met wat vrienden is veel gezelliger straks met een peukje erbij. Er zal best een nieuwe cultuur van de ‘thuisbar’ gaan ontstaan, net als in de zestiger jaren toen dat erg ‘in’ was. Bier en andere drank koop je lekker in bij de supermarkt en zo maak je je eigen kroeg met superlage prijzen en een asbak. En trouwens men kan ook nu maar beter aan de wiet gaan want dan mag je tenminste nog een peuk opsteken. Met dit rookverbod voor de horeca en straks op nog veel meer plaatsen, zal er een enorm illegaal circuit komen, want de meerderheid rookt, al vertelt men het anders, maar ik heb onderzoeken van neutrale mensen gezien die de werkelijkheid weerspiegelen. En trouwens, als de rokers een minderheid zouden zijn hebben ze recht op voorzieningen, wat te denken van kroegen voor rokers met een bord buiten: ‘verboden voor niet- rokers!’

Jan Koopmans  

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org