De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 30

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

 

Leve het Arboretum!

Soms moet je glimlachen in deze wereld waar we langzaam afglijden naar totale dictatuur. Er mag steeds minder en er komen steeds meer normale dingen die verboden worden of extra gaan kosten. Ouders kunnen straks kinderen worden ontnomen als ze volgens een nog aan te wijzen ‘deskundige’ niet goed zijn voor hun kroost, gewoontes of liefhebberijen worden op veel plaatsen verboden, roken, met petjes op lopen, honden uitlaten als ze nodig moeten, zieken zwaarder belasten dan gezonde mensen zodat ze eerder de kist in kunnen  en ga nog maar even verzinnen, er zijn talloze verboden en ongemakken in de maak, want dat is wat men kennelijk regeren noemt ( persoonlijk noem ik het meer meebewegen met de touwtjes die hen marionetten heeft gemaakt).
Leuk is het dan om te ontdekken dat en ook nog leuke dingen zijn, die wonderwel ook nog toegestaan zijn! Zo kreeg ik een prachtig boekje toegezonden met het opschrift: ‘Arboretum Hoogvliet. Een fraai vormgegeven boekje met heel leerzame informatie over bomen. Zo weet ik nu eindelijk wat de Catalpa erubescens Purpurea is, nou wat wens ik nog meer? Ik ga het hele boekje uit het hoofd leren en er nog een bull bijhalen! Het boekje krijgt een ere plaats in mijn privé galerij der Hoogvlietse epistels, want het is echt een leuk kleinood en ik ben altijd heel zuinig op dingen die ik kreeg. Zo heb ik nog steeds het groene mondharmonica-tje van pakweg 50 cent dat ik van mijn vader kreeg een dag voor zijn dood. Maar tussen alle boeken van Rein, Joop, Elemans en die van mezelf zal de Arboretum uitgave zeker niet misstaan.
Wat eigenlijk het boekje nog mooier maakte voor mij was de kaart die er bij zat van Jeanne van der Velde, u kent ze wel, de bomengek van het westelijk halfrond. Zij is zeer begaan met de boom en de natuur in het algemeen, heel goed, want dit soort mensen hebben we gewoon hard nodig, zo eerlijk ben ik wel. Maar de aanhef deed me wel wat: ‘Jan, Ik weet dat je niet zo geïnteresseerd bent in bomen maar toch wil ik je deze eerste ‘folder’ sturen over de bomen van het Arboretum’. Ik werd er een beetje verlegen van want wat een eer om dan toch zo’n mooi boekje te krijgen. Natuurlijk kijken Jeanne en ik op een totaal andere wijze naar bomen, zij kijkt er met liefde naar en ik er voor uit. Want als je niet oppast knal je er tegenaan, ja toch? Maar ik zou wel een struisvogel zijn als ik niet zou toegeven dat bomen gewoon belangrijk zijn. Want ze zetten heel veel schadelijke stoffen om in frisse geuren en nog belangrijker; zuurstof.
Natuurlijk zijn bomen net als land, water en zon belangrijk voor het leven op aarde, we kunnen beslist niet zonder bomen en ander groen. Waar ik wel moeite mee heb is dat als bomen op de verkeerde plek staan er dan vaak zo verschrikkelijk over gerouwd wordt als hij moet worden weggebracht naar de houthakker. Anderzijds vind ik wel dat elke op onnatuurlijk gestorven boom moet worden vervangen door minimaal tien jonge aanplanten. En laten we vooral veel bomen planten op plaatsen waar dat kan. In het bijbelboek Genesis staat ondermeer: ‘En God scheidde de elementen, bracht land waar land moest zijn en water waar water hoorde.’ Zo zijn ook de bomen op plaatsen gekomen waar ze toen niet in de weg stonden, maar laten we wel voorkomen dat de goeie ordening die er toen was niet teniet word gedaan door bomen die precies daar staan waar het nou net ‘ongelooflijk’ slecht uit komt. Jeanne en al die andere kanjers, van harte en welgemeend gefeliciteerd met ‘ons’ Arboretum!

Jan Koopmans  

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org