De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 51

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

 

Rotdurp
 

Zoals u vast al is opgevallen heeft u deze week maar liefst twee columns in Weekblad Hoogvliet. Dit is een éénmalige gebeurtenis omdat ik Joop van der Hor, die van ‘die andere krant’, na jaren bakkeleien ook wel eens de kans wilde geven eindelijk eens iets positiefs over Hoogvliet te schrijven. Joop nam de handschoen op en moet volgens mij met lood in de schoenen al die lof over onze woonplaats hebben ‘neergepend’. Nu moet ik over Hoogvliet een hele column lang gaan mopperen en de negatieve kanten belichten, een makkie toch? Want laten we eerlijk zijn, wat is er nou nog te beleven in Hoogvliet? Al die nostalgische ouwe flats uit de zestiger jaren, met dat enkele glas en wind vanuit elk kozijn zijn ze aan het slopen en zetten er van die walgelijke moderne dingen neer die van alle gemakken zijn voorzien, bah! Mijn vissteigertje op de hoek Aveling en de Groene Kruisweg hebben ze me afgenomen en er een paal van 33 verdiepingen hoog neer gedonderd, de boeven! Nee dan kun je maar beter in Spijkenisse wonen, daar hebben ze tenminste dit jaar wél een ijsbaan, daar was de gemeente apentrots dat ze die binnen hun grenzen kregen, Hoogvliet liet het schieten, alweer een blunder.  
Voor de politie is het ook al niet leuk meer in Hoogvliet. Vroeger werden er nog robbertjes gevochten met agenten en waren rellen niet van de lucht, er was wat te doen voor die mannen van Hermandad, nu komen ze niet verder dan een beetje bekeuren voor een kapot achterlicht of een wiel op de stoeprand. En dan de weekmarkt, lijkt toch ook nergens op, vlak voor het politiebureau, de zakkenrollers durven niet meer te komen en de ‘kraamdiefstallen’ nemen nog wekelijks af zodat en geen procesverbaal meer uitgeschreven hoeft te worden, saai voor de agent en zielig voor de schatkist. Nee, er is niks spannends meer aan Hoogvliet, zelfs Leefbaar Rotterdam ziet er zelfs geen brood in, maar ja, zagen die dat eigenlijk ooit wel eens ergens in? Nee, als je niet persé in Hoogvliet hoeft te zijn kun je er beter maar omheenrijden, zoals enkele inwoners van onze buurgemeente ook al doen, ik telde er al vier! ‘Hoogvliet moet scherp blijven’ hoor ik Joop van ‘die andere’ altijd roepen, dat doet hij al jaren en het werkt voor geen meter, maar ja, Hoogvliet is natuurlijk weer te eigenwijs om naar een columnist uit een buurgemeente te luisteren. Hoogvliet luistert helemaal nergens naar, ze doen net of ze hun eigen boontjes wel kunnen doppen. Hoogvliet wil een eigen identiteit behouden, waar halen we de arrogantie vandaan? We zijn maar een gemeente met 36.000 inwoners, wat willen we nou? En we zijn ook echte mopperaars, er zijn mensen die enerzijds roepen dat ze de rechten willen hebben die elke ‘Rotterdammer’ heeft, maar diezelfde mensen staan op hun achterste benen als het woord ‘betaald parkeren’ valt, dan moet die grote stad aan het einde van de Groene Kruisweg maar opzouten. Kijk dat Hoogvliet nou toevallig grote namen heeft voortgebracht, topsporters en andere figuren zoals een oud deelraadsvoorzitter die ineens kapitein van een stoomboot is geworden en een judofreak die wereld beroemd werd, ach dat maakt Hoogvliet toch niet beter? En dat het Hoogvliets onderwijs tot een van de besten behoort van Nederland? Nou en? Nee, heel dat Hoogvliet is niks bijzonders, daarom blijf ik er net als u ook zo graag wonen, want het is een gekke stad, met een eigenzinnige bevolking die het nooit naar de zin heeft, dáárom blijven we maar hier.
Ik wens u en ook de gemeente waar Joop woont en natuurlijk al die lieve Pernissers heel fijne feestdagen toe en we ‘zien’ elkaar weer op het volgende kalenderblaadje, tot dan.

Jan Koopmans  

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org