De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 08

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

 

Moorkop

Heeft u dat nou ook wel eens; trek in iets wat je niet in huis hebt?  
Vorige week zaten mijn Jootje en ik bij vrienden in Friesland, vlakbij Lemmer. Het zal u natuurlijk als ‘Randstatter’ worst wezen dat ik daar genoot van de weide en de grazende kippen en scharrelende paarden, die ze daar ‘Hynders’ noemen. Mijn eega had ik reeds op vrijdag te kennen gegeven dat mijn vriend en ik wel eens een echte moorkop wilden verorberen, ze mocht er zelf ook een nemen, samen met haar vriendin, zo nobel ben ik wel. Mijn Jootje ging met onze vriendin naar de plaatselijke vestiging van een bouwmarkt om een riante bureaustoel te kopen voor onze vriend die na een operatie wat slecht ter been is. Kunt u het nog volgen? Natuurlijk zouden ze ook vast wel voor onze vriend en mij, wij bleven thuis, de begeerde moorkop meenemen. Trots melden de ‘meiden’ per sms via de telefoon dat ze geslaagd waren met hun boodschappen. Maar een berichtje met de vraag of ze de moorkoppen niet waren vergeten werd heel teleurstellend negatief beantwoord!
Natuurlijk pikte ik dat niet want heb je eenmaal trek in een moorkop  dan moet en zal die er komen ook, lak aan Sonja! Sidderend van angst, want we hadden ze gedreigd met vroeg naar bed zonder fratsen, deden ze diverse pogingen om alsnog, het was ver na sluitingstijd, aan de begeerlijke moorkoppen te komen.
Ze stonden nog in de bouwmarkt te Lemmer en klampten daar een verkoper aan met de vraag of deze nog een bakker wist die gebak verkocht. Hoewel de verkoper het voor de dames somber inzag gaf hij een paar adressen op. Ze belden wat bakkers en zowaar kregen de dames het voor elkaar dat bakker Breimer in Lemmer wat soezen pakte en in het bijzijn van de meiden wat heuse moorkoppen fabriceerde! En geloof me, ze smaakten fantastisch!
Ik moest onwillekeurig terugdenken aan de tijden van weleer in Hoogvliet, daar kon je vroeger bij meneer en mevrouw Olij ook na sluitingstijd wel aankloppen, helaas is dat nu niet meer zo. Wat heerlijk dat in sommige delen van het land de mens nog mens is gebleven en dat je zelfs in Lemmer nog een moorkop kunt kopen als de andere middenstanders al thuis achter de tv zitten.  
Want wees nou eerlijk, wat moet een Hoogvlieter van Friese kom af nou in Lemmer zonder moorkop? Maar goed, in onze woonplaats hebben we weer andere leuke dingen. Bijvoorbeeld Kunst onder Hoogspanning en een schoonheidssalon in de Breede Vliet, geen kinderspel toch? Maar alle gekheid op een stokje, als je zo nu en dan even elders bent dan zie je soms hoe de wereld is veranderd. Snelle auto’s, drukke pleinen, mega winkels en vooral mensen die haast hebben. Stap je dan zo nu en dan even terug naar de tijd waarin je als kind op klompen tussen de paaltjes van het hek rond het gemeentehuis huppelde dan voel je je weer een beetje jonger worden. Toch kun je dat ook in Hoogvliet wel hebben hoor, wandel eens door het Ruigeplaatbos of over de Welhoeksedijk, het is toch net weer een beetje vroeger? Wel jammer dat de bakker onherroepelijk gesloten is als je net trek krijgt in een moorkop.

Jan Koopmans  

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org