De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 10

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

 

Ergernis

Ergernis is tegenwoordig een begrip waar iedereen van heeft gehoord. Het is triest maar anno 2008 zijn er nog steeds veel dingen die niet goed werken. Terwijl er een wet op privé-rechten bestaat maken websites het mogelijk dat je kop overal op het internet verschijnt. Vriendinnen- netwerken schromen niet om alles over je familie op het www te kwakken en het liefst nog met veel achtergrond informatie er bij, het kan zomaar. Nou is mijn kop geen geheim hoor, hij staat zelfs elke week in de krant, maar het zou toch wel leuk zijn als ik zelf ook weet waar mijn hoofd zoal te vinden is, ik ben mezelf nu eenmaal niet graag kwijt.  
Ook een ergernis is de ‘ telefoonspam’ van bedrijven die per telefoon telkens weer proberen je iets aan te smeren, van een ander kabelnet tot verzekering en van een internet provider tot persoonlijke leningen, het is bar en boos!  
Soms heb ik heimwee naar de groenteboerfolder waarop de aardappelen nog voor een prikkie waren geprijsd. De aardbeien in de aanbieding, de sla afgeprijsd. Nee, die folders zie je niet meer, alles is turbo www of komt per telefoon. Ja ik weet het, de tijd gaat voort. Meneer en mevrouw Oly hebben hun kruidenierszaak dicht moeten gooien en je kunt nu alleen nog voorverpakte komijne blokkaas bij de super halen, de prijs is raak, de smaak niet. Ben je ‘ modern’  en heb je internet, wie nog niet eigenlijk, dan ben je helemaal spekkoper! Als je ’s morgens je mail opstart dan krijg je eerst een tiental berichten dat je piemel groter kan worden met een pilleke en dat je miljoenen kunt winnen in een digitaal casino. Zelfs onze ooit zo vaderlandse trots als de luchtvaartmaatschappij stuurt je kisten vol goedkope vakantievluchten naar woeste landen waar je helemaal je zelf kunt zijn. Zit ik daar op te wachten? Wil ik dat? Op de brievenbus kun je nog een sticker plakken, al trekt geen bezorger er zich wat van aan, maar op je e-mail kun je niks plakken, je bent gewoon de blindedarm van de vrolijke ‘ spammer’.
Digitaal tv kijken is ook erg in tegenwoordig, als je nog een kabel hebt ben je een ouderwetse oen. Gelukkig heb ik niks meer, ik hoef geen tv meer want heb al www. Maar ja, je hebt ook mensen die nog wel tijd hebben om lui achterover tv te kijken, dus voor hen kan het handig zijn.
Ook een ergernis is het ‘ ambtelijk apparaat’ , het werkt wel, maar loopt als een Solex in de tijd dat de BMW al gewoon is. Stoepje ingezakt? ‘Volgend jaar bent u de eerste’. Klacht ergens over? ‘we verhelpen het zodra het over is hoor’. Nee, anno 2008 zijn we minder ver dan 100 jaar geleden, toen dachten mensen nog zelf. Een of ander belachelijk onderzoek beweerd dat computerpelletjes goed zijn voor de jeugd, ‘ze leren zo makkelijker Engels en worden sneller met hun handen.’ Ach, men gaat daar even voorbij aan het feit dat er al doden zijn gevallen door die spelletjes en dat er al kinderen rondlopen die de tafel van twee niet eens meer kennen, maar ach, wat zeur ik?
En trouwens, waarom zou je nog leren? De computer denkt wel voor je en wat je niet kunt vinden zoek je wel op bij de vele informatiebronnen op het internet. Hersenen van de mens ondergingen een eeuwenlange ontwikkeling, men leerde steeds meer en meer, de kennis van de mens werd buitengewoon goed, maar nu kan men de helft wel uit het hoofd laten halen want je hoeft niet zelf meer te denken, dat doet Windows wel voor je. Het is triest als je ontdekt dat alles wat je weet al op internet staat, je bent niet slim als je het van je eigen hebt, je bent pas slim als je snel op het www kunt zoeken!

Jan Koopmans  

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org