De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 52

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

 

He he, eindelijk


Nog drie dagen en het jaar 2010 zit er weer op, dan kachelen we het nieuwe jaar in en hopen, zoals we elk jaar doen, dat het een beter en mooi jaar gaat worden. Soms kijk je met plezier op de valreep nog even terug en soms wil je niet meer aan het oude jaar terugdenken en het wissen uit je geheugen. Het grote mankement bij mensen is echter het ontbreken van een wisknop, ctrl-alt en delete lukken niet bij ons (voor de mensen zonder computer; met deze toetscombinatie verschoon je je pc en scherm). Toch zijn dingen die geweest zijn de oorsprong van wat komt, zonder verleden geen heden en toekomst.
Ik hoop daarom dat voor velen het nieuwe jaar niet alleen een nieuwe kalender aan de muur betekent, maar ook een nieuwe stap op weg naar een beter leven en misschien zelfs naar een betere wereld. Fouten die je maakte, builen die je viel, het zijn leerprocessen maar je moet er wel wat mee doen. Alleen wonden likken en veel zelfbeklag en gemopper heb je niks aan, zie fouten als bouwstenen voor een betere toekomst. Doe er wat mee, wees geen ezel en struikel niet over dezelfde steen!
Met opgestroopte mouwen ga ik het nieuwe jaar in, alles wat ik vergat te doen ga ik doen, alles wat ik goed deed ga ik herhalen en al die fouten probeer ik goed te maken, doet u mee? Het was een raar jaar met veel ellende op de wereld, jammer dat mensen soms aardiger zijn voor dieren en planten dan tegen mensen. Oorlogen, rampen, moorden, het zijn standaard verhalen in kranten en op tv of internet. Voor het behoud van een boom gaan grote groepen mensen op de bres, voor het leed van mensen draait men zich maar al te vaak om, ‘ver van mijn bed’. Ik weet best dat het echt niet helpt als ik u hier vraag de wereld te verbeteren, zo werkt het niet, wie luistert er nou naar een ‘schijvert’ in een krant? Maar gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel hoor, er zijn ook best positieve dingen, al moet je daar wel erg lang over nadenken, realiseer ik me ineens. Misschien wordt alles al een heel stuk beter als we ten opzichte van elkaar wat meer begrip tonen en wat toleranter zijn, niet meer fitten om niks of elkaar veroordelen om een speldenprikje. Een mooi leven is niet afhankelijk van een zak geld of vette bankrekening, een mooi leven is van elkaar genieten, lachen bij een waxine lichtje omdat de stroom is afgesneden, samen genieten van een goedkoop wijntje in een plastic bekertje en elkaar knuffelen omdat je dat zo graag wilt doen en niet omdat het zo stoer staat. Mijn Jolanda ( dit keer even geen jootje) en ik, plus de rest van onze familie, die best omvangrijk is in het mooie Hoogvliet, wensen u allen een prachtige jaarwisseling, pas op met vuurwerk en stap het nieuwe jaar binnen met gestrekte rug en opgeheven hoofd, ook als u heel ver onder de ‘Rutte norm’ zit.

Jan Koopmans  

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org