De Columnist

Jan Koopmans

 


Klik hier voor al Jan's oneliners

Jan's stukkie
Week 21

eerdere columns:
    Weekblad Hoogvliet
    Maaspost
    Radio
    Overige

 

Vechten tegen de bierkaai?

Als je niks doet gebeurt er ook niks, een stukje wat ik in mijn leven steeds meedraag. Je zou ook kunnen zeggen dat als je bij de pakken gaat neerzitten die pakken ook nooit zullen verdwijnen. 
Daar moest ik aan denken toen een horde mensen afgelopen weekend meededen aan de SamenLoop voor Hoop in Hoogvliet, maar ook in andere plaatsen. Mensen gingen voor het goede doel 24 uur lang in beweging, het goede doel was de kankerbestrijding. Er deden gezonde mensen mee maar ook mensen die zelf getroffen zijn door deze wrede ziekte. Mensen die zijn veroordeeld tot een strijd tegen kanker, maar ook mensen die die uitdaging aangingen en zich niet leerleggen bij het feit. Overlevenden zijn er altijd, als je kanker de kans geeft wint het, ga je er tegen vechten dan is het gelukkig vaak niet de kanker die wint. Afgelopen weekend zagen we veel van die kanjers, vechters tegen iets zwaars, maar velen daarvan zullen overwinnen en terug kunnen zien op een klote periode in hun leven en de blik op de toekomst kunnen richten. De hoop opgeven is vaak gelijk aan verliezen, niets doen is funest en zal in dit geval wel leiden tot iets, namelijk verlies. Strijden tegen kanker heeft zin, dat bewezen de mensen die 24 uur van hun leven opofferden om zichzelf, de ziekte maar ook kanker te overwinnen, geweldig! 
Je leert hieruit dat geen probleem groot genoeg kan zijn om de moed te laten zakken, knokken heeft altijd zin. Ik heb mensen ten onder zien gaan aan moedeloosheid, ik heb mensen zien groeien door optimisme en strijdlust, welke bent u? In de put zitten is niet erg, als je maar blijft proberen steentje voor steentje beet te pakken en jezelf er uit gaat hijsen, al of niet met hulp van een ander. Laat je alles los dan verzuip je zeker, knok je er voor dan zal de beloning geweldig zijn. Ja, dit keer valt er niet veel te lachen om mijn ‘stukkie’, of toch wel? Lachen mag trouwens wel want het is een van de beste medicijnen tegen heel veel kwalen. Je hoort zo vaak; hij is van verdriet overleden, hoe vaak hoor je; hij is van blijdschap overleden? Ja zeg nu niet meteen dat er ook mensen zijn die zich dood- lachen, want dat is niet waar hoor! Gut, wat ben ik vandaag toch goed bezig, ik maak een column waar ik eens mijn andere ik in stop. Ja, want ook ‘ik’ heb nog een maatje hoor, diep verscholen in me zit nog iemand die me soms terecht wijst en op ideeën brengt, dit keer kwam daarom de gedachte op om eens te kijken naar al die mensen die de strijd aangingen met iets wat hopeloos lijkt, maar dat uiteindelijk niet is. Ja lach maar om Jan, wees maar blij dat dat nog kan.

Jan Koopmans  

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org