Cosquisine

Recept week 15 [ Eerdere recepten ]
Jan in de zak

Traditioneel Nederlands gerecht, jammer genoeg bijna verdwenen uit de Nederlandse huishoudens. Lekker hoor, vooral met stroopsaus!

Ingrediënten

300 gram bloem
1 ei
5 gram zout
150 gram rozijnen
150 gram krenten
150 gram sukade
25 gram verse gist
2 deciliter melk
boter
1 theelepel suiker

Ingrediënten voor Stroopsaus
200 milliliter melk
75 gram stroop
20 gram bloem
40 gram boter

Bereidingswijze:

Zeef het bloem en het zout in een kom.
Verwarm de melk tot 40° C, los de gist erin op en roer er de suiker door.
Laat de gistoplossing enige tijd op een tamelijk warme plaats staan (er moeten zich bovenop het mengsel belletjes vormen).
Maak een kuiltje in de bloem en doe daar de gistoplossing en het ei in.
Roer er met een mixer, voorzien van deeghaken, een glad en klontvrij beslag van. Kneed de rozijnen, krenten en sukade erdoor.
Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het op een tamelijk warme en tochtvrije plaats 1 uur rijzen.

Spoel een linnen theedoek in warm water en bestrooi de bovenkant met bloem.
Leg de deegbol op de doek en bind deze met een touwtje dicht.
Zorg ervoor dat er in de doek voldoende ruimte overblijft, zodat het deeg nog kan rijzen.
Leg de doek met het deeg op een bord in een pan kokend water.
Sluit de pan en kook de jan in de zak in ongeveer 2½ uur gaar.
Steek, om te controleren of het gaar is, een breinaald in het brood; deze moet er schoon en droog uit komen.
Verwijder dan de doek en laat de Jan in de zak even uitdampen.
Snijd de Jan in de zak in dikke plakken en serveer deze met boter en suiker of stroop.

Bereidingswijze stroopsaus

Maak van de bloem en een beetje koude melk een papje zonder klontjes. Maak het papje dunner door er al roerend wat van de melk bij te gieten. Breng de rest van de melk aan de kook, giet er onder voortdurend roeren het papje bij en laat de saus gaar worden. Vermeng deze dan met de boter en stroop en dien warm op.

Eet smakelijk!






STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL