Cosquisine

Recept week 16 [ Eerdere recepten ]

Champignons in knoflooksaus 
(driegangen menu 4 personen)

Ingrediënten

500 g fijne champignons
1 sjalotje
30 gram boter
2 teentjes knoflook
30 gram bloem
2 dl melk
150 gram roomkaas met  kruiden
2 eetlepels verse bieslook
zout en versgemalen zwarte peper
 

Bereidingswijze

Veeg de champignons schoon. Pel het sjalotje en snijd het fijn. Smelt de boter in een pan en fruit het sjalotje even aan. Pers de teentjes knoflook erboven uit en roer de bloem erdoor. Voeg al roerend beetje bij beetje de melk toe. Blijf roeren tot een gebonden saus ontstaat. Roer de verse roomkaas erdoor en laat de kaas al roerend smelten. Voeg de champignons toe. Verwarm de saus 5 minuten heel zachtjes tot de champignons wat van de smaak hebben opgenomen. Breng de saus op smaak met versgemalen zout en peper. Schep de bieslook erdoor. Lekker met knoflook-tijm brood.

Entrecôte Café de Paris

Ingrediënten

250 gram champignons in schijfjes
60 gram boter
2 el olijf olie
3 eetlepels gehakte sjalotten
4 entrecotes à 200 gram
7,5 cl Madeira
1,5 dl runderbouillon
3 dl room
2 eetlepels maïzena
1 eetlepel room
30 gram zachte boter
peterselie
zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

Bak de champignons in 30 gram boter en 1 eetlepel olie gedurende 5 minuten. Voeg de sjalotten toe en bak nog een minuut langer. Kruid met peper en zout en doe alles in een kom. Doe 30 gram boter en 1 eetlepel olie in de braadpan. Kruid het vlees met peper en zout en braad het rosé. Haal het vlees uit de pan (warm houden) en giet het vet af. Giet de wijn en de bouillon in de pan en laat snel inkoken totdat er ongeveer 1 dl overblijft. Klop de room erin, vermeng de maïzena met 1 eetlepel room en voeg dit ook toe. Laat 1 minuut sudderen. Voeg de gesauteerde champignons toe en sudder nog 1 minuut. Haal de pan van het vuur, voeg stukjes zachte boter toe en roer tot de boter opgelost is. Snijd het vlees in repen van ± 2 cm dik, verdeel dit over 4 borden en schenk er de saus over, garneren met peterselie en dien onmiddellijk op. Heerlijk met aardappel gratin en een frisse salade.

Tiramisu 

Ingrediënten

5 eidooiers
150 gram suiker
2 eetlepels heet water
500 gram mascarpone
14 à 16 lange vingers  geweekt in likeur
50 gram suiker voor het eiwit
5 eiwitten

Bereidingswijze:

Klop de eidooiers met de suiker en het hete water tot een luchtige, schuimige massa die steeds lichter van kleur wordt. Druk de mascarpone in een doek uit en vermeng dit met de eidooiers. Schep de helft van het mengsel in een cakeblik en leg de lange vingers er op. Schep de rest van het mengsel er over heen en zet het cakeblik minstens 4 uur in de koeling. Klop de eiwitten stijf en strooi er de suiker door. Haal voorzichtig de vulling uit het cakeblik en verdeel het eiwit er over heen.

Eet smakelijk






STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL