Oranjekoek
Ingrediënten
350 gram zelfrijzend bakmeel
voor het glazuur: extra nodig: ingevette bakplaat Bereidingswijze Oven voorverwarmen op 200 graden. Bakmeel, basterdsuiker, boter, ei, mespuntje zout en 1/2 deciliter water mengen en met een koele hand tot een soepel deeg kneden. Nootmuskaat, anijszaad, sinaasappelschil en de gekonfijte sinaasappelschil erdoor kneden. Deeg uitrollen tot een ronde lap van 1 centimeter dik. Deeglap op de bakplaat leggen en in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin en gaar bakken. Glazuur: Poedersuiker zeven en druppelsgewijs en goed roerend 1 eetlepel water toevoegen tot een glimmend en dik vloeibaar glazuur. Koek op de bakplaat 30 minuten laten afkoelen en bestrijken met het glazuur. Glazuur 1 uur laten drogen. Oranjesoep Ingrediënten
500 gram wortelen, grof geraspt Bereidingswijze
Boter smelten. Ui, wortel, gember en knoflook hierin ± 5 min. zachtjes bakken. Bouillon er bij schenken, soep aan de kook brengen en afgedekt ± 20 min. zachtjes laten koken. Soep pureren en op smaak brengen met zout/peper. Laten afkoelen en en tot gebruik in de koelkast zetten. 30 min. voor 't serveren: Oven voorverwarmen op 225°C. Soep iets verwarmen (maar niet te heet maken) en over soepkommen verdelen. Randen van de kommen nat maken met water. Elk plakje bladerdeeg iets uitrollen en de deegplakjes over de soepkommen leggen. Randen goed aandrukken. Deeg bestrijken met het ei en met wat (zwarte) peper bestrooien. Soepkommen ± 15 min. in het midden van de oven zetten tot het deeg lichtbruin en krokant gebakken is! Oranjebroodjes Ingrediënten
2 sneetjes brood Bereidingswijze
Rooster het brood in een broodrooster. Mandarijnensorbet Ingrediënten
2 kg mandarijnen Bereidingswijze
Pers de mandarijnen uit (ca 1 liter sap) maak de schil niet kapot zodat je het kan gebruiken voor het opdienen. Eet smakelijk! |