Cosquisine

Recept week 17 [ Eerdere recepten ]
Oranjekoek

Ingrediënten

350 gram zelfrijzend bakmeel
225 gram witte basterdsuiker
25 gram boter of margarine
1 ei, zout, 1 tl nootmuskaat
2 theelepels anijszaad
geraspte schil van 1 sinaasappel
75 gram gekonfijte sinaasappelschil, fijngesneden

voor het glazuur:
100 gram poedersuiker
1 eetlepel water of likeur (grand marnier)

extra nodig: ingevette bakplaat

Bereidingswijze

Oven voorverwarmen op 200 graden. Bakmeel, basterdsuiker, boter, ei, mespuntje zout en 1/2 deciliter water mengen en met een koele hand tot een soepel deeg kneden. Nootmuskaat, anijszaad, sinaasappelschil en de gekonfijte sinaasappelschil erdoor kneden. Deeg uitrollen tot een ronde lap van 1 centimeter dik. Deeglap op de bakplaat leggen en in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin en gaar bakken.

Glazuur: Poedersuiker zeven en druppelsgewijs en goed roerend 1 eetlepel water toevoegen tot een glimmend en dik vloeibaar glazuur. Koek op de bakplaat 30 minuten laten afkoelen en bestrijken met het glazuur. Glazuur 1 uur laten drogen.

Oranjesoep

Ingrediënten

500 gram wortelen, grof geraspt
1 grote ui, fijngesneden
35 gram boter/margarine
2 eetlepels geraspte gemberwortel (of wat gemberpoeder)
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 liter groentebouillon (tablet)
Zout/peper
1 ei, losgeklopt
4 plakjes diepvriesbladerdeeg
4 ovenvaste soepkommen

Bereidingswijze

Boter smelten. Ui, wortel, gember en knoflook hierin ± 5 min. zachtjes bakken. Bouillon er bij schenken, soep aan de kook brengen en afgedekt ± 20 min. zachtjes laten koken. Soep pureren en op smaak brengen met zout/peper. Laten afkoelen en en tot gebruik in de koelkast zetten. 30 min. voor 't serveren: Oven voorverwarmen op 225°C. Soep iets verwarmen (maar niet te heet maken) en over soepkommen verdelen. Randen van de kommen nat maken met water. Elk plakje bladerdeeg iets uitrollen en de deegplakjes over de soepkommen leggen. Randen goed aandrukken. Deeg bestrijken met het ei en met wat (zwarte) peper bestrooien. Soepkommen ± 15 min. in het midden van de oven zetten tot het deeg lichtbruin en krokant gebakken is!

Oranjebroodjes

Ingrediënten

2 sneetjes brood
1 grote sinaasappel
1 eetlepel sinaasappelmarmelade
2 plakjes ham
2 plakken jonge kaas

Bereidingswijze

Rooster het brood in een broodrooster.
Schil en snij de sinaasappel in plakjes.
Verwarm de gril of oven voor op de hoogste stand.
Besmeer elk sneetje brood met wat marmelade.
Beleg het sneetje met 1 plakje ham, 2 plakjes sinaasappel en 1 plakje kaas.
Leg toast boven in de oven of onder de grill tot de kaas gesmolten is.

Mandarijnensorbet

Ingrediënten

2 kg mandarijnen
30 gram poedersuiker
1 ei
50 gram basterdsuiker
Partjes mandarijn voor garnering
Pers

Bereidingswijze

Pers de mandarijnen uit (ca 1 liter sap) maak de schil niet kapot zodat je het kan gebruiken voor het opdienen.
Voeg de poedersuiker toe, proef het sap en voeg nog wat suiker toe als het nodig is.
Giet alles in een vorm en zet deze in de vriezer.
Roer ieder kwartier de sorbet even door.
Klop het eiwit van 1 ei met de basterdsuiker stijf en voeg het na 1 uur toe aan de sorbet.
Zet de vorm weer terug in de vriezer tot het moment dat de sorbet goed hard geworden is.
Schep de sorbet in de mandarijnenvormpjes en versier deze met de partjes mandarijn.

Eet smakelijk!






STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL