Cosquisine

Recept week 22 [ Eerdere recepten ]

Uiensoep

Ingrediënten

5 grote uien in ringen gesneden, 2 teentjes knoflook (gesnipperd), 1 eetlepel bloem, 40 gram boter, 1¼ liter bouillon, peper, zout, 100 gram geraspte kaas, stokbrood of witbrood.

Bereidingswijze

Verwarm de boter in een pan en leg hier de uien en de knoflook in, fruit beiden tot ze goudgeel van kleur zijn. Voeg dan de bloem toe en laat deze ook goudgeel van kleur worden en verwarm het geheel onder goed roeren 5 minuten door.
Schenk er geleidelijk en onder voortdurend roeren de bouillon bij en laat de soep dan, met het deksel op de pan, 20 minuten op laag vuur koken. (Voor een gebonden soep in plaats van 1, 2 à 2½ eetlepel bloem gebruiken)  Voeg peper en zout naar smaak toe.
Rooster de sneetjes brood (witbrood zonder korst) en leg in elke ovenvaste soepkom een sneetje brood en schenk hier de uiensoep over uit.
Verdeel daar de geraspte kaas over en zet de soepkommen ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven (200°C of gasovenstand 4) of even onder de grill tot de geraspte kaas goudgeel is. Men kan ook éérst de soep in de kommen doen en daarop de geroosterde sneetjes brood met kaas leggen en dan gratineren.

Kalfsvlees met oesterzwammen

Ingrediënten

400 gram kalfsfricandeau, 1 teentje knoflook, 150 à 200 gram oesterzwammen, 50 gram rauwe (parma) ham, 1½ eetlepel olie, 2½ deciliter room, 2 à 3 eetlepels (kalfs)vleesfond, zout, peper, enkele druppels limoen- of citroensap, 1½ eetlepel fijngehakte peterselie.

Bereidingswijze

Pel en halveer de knoflookteen.
Maak het vlees droog en snijd het eerst in dunne plakken en daarna in smalle reepjes met een lengte van 3 à 4 cm.
Maak de oesterzwammen schoon en verwijder de steeltjes. Snijd de hoeden en de ham eveneens in smalle reepjes.
Verhit de wok en voeg vervolgens de olie toe. Laat de olie even door de pan ‘walsen’.
Laat de knoflookhelften in de hete olie kleuren, neem ze daarna weg.
Bak eerst het vlees gedurende 3 minuten, voeg dan de oesterzwammen en de ham toe en laat alles, uiteraard onder voortdurend roeren en omscheppen, nogmaals 3 minuten bakken.
Schuif alle ingrediënten naar een zijde van de wok.
Schenk de room op de bodem van de wok en wacht tot de room aan de kook is gekomen. Laat de fond erin oplossen en voeg naar smaak zout en peper toe.
Schep dan alles weer door de saus. Temper de warmtebron en laat het zolang zachtjes koken tot de saus de gewenste dikte heeft verkregen. Roer vlak voor het opdienen limoen- of citroensap en peterselie erdoor.

Perenbavarois

Ingrediënten

2½ deciliter slagroom, 2 grote handperen, 8 blaadjes gelatine, 125 gram suiker.

Bereidingswijze

Schil de peren, snijd ze in parten en verwijder de klokhuizen en maak er een zeer fijne puree van.
Week de blaadjes gelatine 10 minuten in ruim koud water.
Breng 1 deciliter water aan de kook en voeg de goed uitgeknepen gelatine eraan toe. Neem het pannetje van de warmtebron en blijf met een houten lepel roeren tot de gelatine is opgelost.
Schep de perenpuree erdoor en laat alles staan tot de massa ietwat ‘lobbig’ begint te worden.
Klop de slagroom samen met de suiker stijf.
Spatel de slagroom door de perenmassa en doe alles over in een met koud water omgespoelde puddingvorm.
Laat de pudding hierna enkele uren in de koelkast staan om volledig op te stijven.

Eet smakelijk!


STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL