Uiensoep
Ingrediënten
5 grote uien in ringen
gesneden, 2 teentjes knoflook (gesnipperd), 1 eetlepel bloem, 40 gram boter,
1¼ liter bouillon, peper, zout, 100 gram geraspte kaas, stokbrood of
witbrood.
Bereidingswijze
Verwarm de boter in een pan
en leg hier de uien en de knoflook in, fruit beiden tot ze goudgeel van
kleur zijn. Voeg dan de bloem toe en laat deze ook goudgeel van kleur worden
en verwarm het geheel onder goed roeren 5 minuten door.
Schenk er geleidelijk en onder voortdurend roeren de bouillon bij en laat de
soep dan, met het deksel op de pan, 20 minuten op laag vuur koken. (Voor een
gebonden soep in plaats van 1, 2 à 2½ eetlepel bloem gebruiken)
Voeg peper en zout naar smaak toe.
Rooster de sneetjes brood (witbrood zonder korst) en leg in elke ovenvaste
soepkom een sneetje brood en schenk hier de uiensoep over uit.
Verdeel daar de geraspte kaas over en zet de soepkommen ongeveer 10 minuten
in een voorverwarmde oven (200°C of gasovenstand 4) of even onder de grill
tot de geraspte kaas goudgeel is. Men kan ook éérst de soep in de kommen
doen en daarop de geroosterde sneetjes brood met kaas leggen en dan
gratineren.
Kalfsvlees met oesterzwammen
Ingrediënten
400 gram kalfsfricandeau, 1
teentje knoflook, 150 à 200 gram oesterzwammen, 50 gram rauwe (parma) ham,
1½ eetlepel olie, 2½ deciliter room, 2 à 3 eetlepels (kalfs)vleesfond,
zout, peper, enkele druppels limoen- of citroensap, 1½ eetlepel fijngehakte
peterselie.
Bereidingswijze
Pel en halveer de
knoflookteen.
Maak het vlees droog en snijd het eerst in dunne plakken en daarna in smalle
reepjes met een lengte van 3 à 4 cm.
Maak de oesterzwammen schoon en verwijder de steeltjes. Snijd de hoeden en
de ham eveneens in smalle reepjes.
Verhit de wok en voeg vervolgens de olie toe. Laat de olie even door de pan
‘walsen’.
Laat de knoflookhelften in de hete olie kleuren, neem ze daarna weg.
Bak eerst het vlees gedurende 3 minuten, voeg dan de oesterzwammen en de ham
toe en laat alles, uiteraard onder voortdurend roeren en omscheppen,
nogmaals 3 minuten bakken.
Schuif alle ingrediënten naar een zijde van de wok.
Schenk de room op de bodem van de wok en wacht tot de room aan de kook is
gekomen. Laat de fond erin oplossen en voeg naar smaak zout en peper toe.
Schep dan alles weer door de saus. Temper de warmtebron en laat het zolang
zachtjes koken tot de saus de gewenste dikte heeft verkregen. Roer vlak voor
het opdienen limoen- of citroensap en peterselie erdoor.
Perenbavarois
Ingrediënten
2½ deciliter slagroom, 2
grote handperen, 8 blaadjes gelatine, 125 gram suiker.
Bereidingswijze
Schil de peren, snijd ze in
parten en verwijder de klokhuizen en maak er een zeer fijne puree van.
Week de blaadjes gelatine 10 minuten in ruim koud water.
Breng 1 deciliter water aan de kook en voeg de goed uitgeknepen gelatine
eraan toe. Neem het pannetje van de warmtebron en blijf met een houten lepel
roeren tot de gelatine is opgelost.
Schep de perenpuree erdoor en laat alles staan tot de massa ietwat
‘lobbig’ begint te worden.
Klop de slagroom samen met de suiker stijf.
Spatel de slagroom door de perenmassa en doe alles over in een met koud
water omgespoelde puddingvorm.
Laat
de pudding hierna enkele uren in de koelkast staan om volledig op te
stijven.
Eet smakelijk!
|