Gekoelde komkommersoep
Ingrediënten3 grote
komkommers, 500 gram tofu, 2 teentjes knoflook, 250 milliliter sojamelk, 4
blaadjes verse munt, 1 theelepel zeezout, 2 steeltjes dille, 3 bosuitjes (alleen
de groene gedeeltes), 1 eetlepel maïsmoutstroop (of bruine suiker indien
moeilijk aan te schaffen)
Bereidingswijze: Schil de komkommers, ontdoe ze
van hun zaden en rasp ze grof. Pers de knoflook of snij ze zeer klein. Snij de
muntblaadjes en dille in kleine stukken. Doe de tofu, sojamelk, zeezout en maïsmoutstroop
in een keukenmachine en pureer ze gedurende een paar minuten. Meng alles in een
kom en zet die minstens 1 uur in de koelkast. Serveer de soep met fijngesneden
bosuitjes. Ingrediënten8 plakken gerookte ham, 1 kilo
spinazie, 1/4 dl slagroom, 50 gram boter, 60 gram vers mager spek, 60 gram
bloem, 3 dl bouillon, 1 wortel, 1 ui, peterselie, 1 dl droge witte wijn, 1 dl
madera, tijm, laurier, zout & peper. Bereidingswijze:Begin met de saus. Schil de
wortel en de ui. Snij de wortel in kleine stukjes en hak de ui fijn. Snij het
spek in kleine stukjes. Verhit de boter in een pannetje en laat wortel, ui en
spek even goed sauteren. Strooi er de bloem over en roer deze er goed door. Giet
er al roerende de bouillon en de witte wijn bij en voeg zout en peper toe. Voeg
ook wat tijm, laurier en wat peterseliestelen toe en laat de saus zachtjes 25
minuten koken. Was gedurende deze tijd de spinazie zeer goed. Kook ze met
aanhangend water en wat zout in 10 minuten gaar. Laat ze in een zeef uitlekken
en pers er goed het vocht uit. Hak ze grof en voeg de slagroom en wat peper toe.
Meng goed. Leg de spinazie op de plakken ham, rol deze op om de spinazie heen.
Beboter een schaal die in de oven kan en leg de rolletjes ham op de bodem van de
schaal naast elkaar. Zorg ervoor dat de oven op 180 graden C. staat. Giet de
saus door een zeef en zet ze nog 5 minuten op het vuur, voeg de madera erbij en
schenk de saus over de ham. Schuif de ham 15 minuten in de oven. Serveer daarna
meteen. Watergruwel
|