Cosquisine

Recept deze week 24 [ Eerdere recepten ]

Gekoelde komkommersoep

Ingrediënten

3 grote komkommers, 500 gram tofu, 2 teentjes knoflook, 250 milliliter sojamelk, 4 blaadjes verse munt, 1 theelepel zeezout, 2 steeltjes dille, 3 bosuitjes (alleen de groene gedeeltes), 1 eetlepel maïsmoutstroop (of bruine suiker indien moeilijk aan te schaffen)

Bereidingswijze:

Schil de komkommers, ontdoe ze van hun zaden en rasp ze grof. Pers de knoflook of snij ze zeer klein. Snij de muntblaadjes en dille in kleine stukken. Doe de tofu, sojamelk, zeezout en maïsmoutstroop in een keukenmachine en pureer ze gedurende een paar minuten. Meng alles in een kom en zet die minstens 1 uur in de koelkast. Serveer de soep met fijngesneden bosuitjes.

Ham met spinazie en Madera

Ingrediënten

8 plakken gerookte ham, 1 kilo spinazie, 1/4 dl slagroom, 50 gram boter, 60 gram vers mager spek, 60 gram bloem, 3 dl bouillon, 1 wortel, 1 ui, peterselie, 1 dl droge witte wijn, 1 dl madera, tijm, laurier, zout & peper.

Bereidingswijze:

Begin met de saus. Schil de wortel en de ui. Snij de wortel in kleine stukjes en hak de ui fijn. Snij het spek in kleine stukjes. Verhit de boter in een pannetje en laat wortel, ui en spek even goed sauteren. Strooi er de bloem over en roer deze er goed door. Giet er al roerende de bouillon en de witte wijn bij en voeg zout en peper toe. Voeg ook wat tijm, laurier en wat peterseliestelen toe en laat de saus zachtjes 25 minuten koken. Was gedurende deze tijd de spinazie zeer goed. Kook ze met aanhangend water en wat zout in 10 minuten gaar. Laat ze in een zeef uitlekken en pers er goed het vocht uit. Hak ze grof en voeg de slagroom en wat peper toe. Meng goed. Leg de spinazie op de plakken ham, rol deze op om de spinazie heen. Beboter een schaal die in de oven kan en leg de rolletjes ham op de bodem van de schaal naast elkaar. Zorg ervoor dat de oven op 180 graden C. staat. Giet de saus door een zeef en zet ze nog 5 minuten op het vuur, voeg de madera erbij en schenk de saus over de ham. Schuif de ham 15 minuten in de oven. Serveer daarna meteen.

Watergruwel
(Nagerecht uit Zuid-Holland)

Ingrediënten

100 gram gort, 1 liter water, 3 gram zout, 25 gram pijpkaneel, 150 gram gewassen krenten en rozijnen, citroenschil, 3 deciliter bessensap, ca. 100 gram suiker

Bereidingswijze:

Was de gort en laat deze 24 uur in 0,7 l. water weken. Zet de gort op in het weekwater en breng dit aan de kook. Laat de gort daarna op een laag pitje in een uur bijna gaar koken. Doe geen deksel op de pan. Voeg de gewassen rozijnen en krenten, de schil van een goed schoongeborstelde citroen en het pijpje kaneel aan de gare gort toe en laat het geheel nog een half uurtje sudderen. Het moet er dik en lobbig uitzien. Voeg de bessensap en de suiker naar smaak toe en laat het nog 5 minuten koken. Verwijder het pijpje kaneel en de citroenschil. U kunt de watergruwel warm of koud serveren. Versier het gerecht met een toefje stijf geslagen slagroom.

Eet smakelijk!






STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL