Cosquisine

Recept week 25 [ Eerdere recepten ]

Preisoep met kruidenkaas

IngrediŽnten

1 ui, 1 dunne prei, boter, 1 blokje groentebouillon, 8 sneetjes stokbrood, 8 plakjes Hollandse Gouda met tuinkruiden, peperen zout.

Bereidingswijze:
Maak de groenten schoon, snipper de ui en snijdt de prei in smalle ringe. Smelt de boter in de pan en fruit de uisnippers glazig samen met de preiringen in circa 3 minuten. Verkruimel de bouillon en voeg 2 liter water toe. Breng de vloeistof aan de kook en laat de soep 10 minuten zachtjes koken. Beleg intussen het stokbrood met de kruidenkaas. Verwarm een pan en bak de sneetjes stokbrood met een deksel op de pan 5 minuten, tot de onderkant bruin en de kaas gesmolten is. Breng de soep op smaak met peper en zout. Leg de sneetjes stokbrood in soepborden of kommen en schep de soep erover.

Gestoomde zalmfilets met venkel

IngrediŽnten

4 zalmfilets van 150 gram, 2 venkelknollen, 50 gram boter of margarine, 1/2 liter  water, 1/4 liter droge witte wijn, zout, peper, 150 gr verse room, 1 koffielepel pastis .

Bereidingswijze:
De venkelknollen schoonmaken en de buitenste blaadjes 10 minuten in kokend water blancheren. De rest hakken en langzaam, ongeveer 10 minuten, in de warme boter zacht laten worden. Aanlengen met water en wijn en aan de kook brengen. In een geperforeerd kookmandje de zalmfilets en de geblancheerde venkelblaadjes leggen en op de pan met de venkelsaus zetten. Ongeveer 10 minuten op stoom laten koken. De saus laten inkoken, kruiden, de room en de pastis bijvoegen. De zalmfilets opdienen met de venkelsaus de blaadjes. De schotel eventueel nog verder versieren met een takje verse venkel en de saus verrijken met een snuifje saffraan.

Peren met ijs en aalbessen

IngrediŽnten

4 peren, Ĺ liter water, 300 gr aalbessen, Ĺ liter rode wijn, 4 bollen vanille-ijs

Bereidingswijze:
Een stroop bereiden door het water met 200 gr suiker aan de kook te brengen. De peren schillen, in partjes snijden en gedurende ongeveer 10 minuten in de stroop pocheren. De aalbessen wassen en afristen, de wijn verwarmen met de rest van de suiker en de aalbessen daarin gedurende 8 ŗ 10 minuten koken. De vruchten laten afkoelen en in de koelkast zetten tot vlak voor het opdienen. Op elk bord de aalbessen en de partjes peren schikken, in het midden een bol vanille-ijs leggen. Eventueel garneren met een toefje slagroom. Meteen opdienen.

Eet smakelijk!


STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL