Preisoep met kruidenkaas
Ingrediënten
1 ui, 1 dunne prei, boter, 1
blokje groentebouillon, 8 sneetjes stokbrood, 8 plakjes Hollandse Gouda met
tuinkruiden, peperen zout.
Bereidingswijze:
Maak de groenten schoon, snipper de ui en snijdt de prei in smalle ringe. Smelt
de boter in de pan en fruit de uisnippers glazig samen met de preiringen in
circa 3 minuten. Verkruimel de bouillon en voeg 2 liter water toe. Breng de
vloeistof aan de kook en laat de soep 10 minuten zachtjes koken. Beleg intussen
het stokbrood met de kruidenkaas. Verwarm een pan en bak de sneetjes stokbrood
met een deksel op de pan 5 minuten, tot de onderkant bruin en de kaas gesmolten
is. Breng de soep op smaak met peper en zout. Leg de sneetjes stokbrood in
soepborden of kommen en schep de soep erover.
Gestoomde zalmfilets met
venkel
Ingrediënten
4 zalmfilets van 150 gram, 2
venkelknollen, 50 gram boter of margarine, 1/2 liter
water, 1/4 liter droge witte wijn, zout, peper, 150 gr verse room, 1
koffielepel pastis .
Bereidingswijze:
De venkelknollen schoonmaken en de buitenste blaadjes 10 minuten in kokend water
blancheren. De rest hakken en langzaam, ongeveer 10 minuten, in de warme boter
zacht laten worden. Aanlengen met water en wijn en aan de kook brengen. In een
geperforeerd kookmandje de zalmfilets en de geblancheerde venkelblaadjes leggen
en op de pan met de venkelsaus zetten. Ongeveer 10 minuten op stoom laten koken.
De saus laten inkoken, kruiden, de room en de pastis bijvoegen. De zalmfilets
opdienen met de venkelsaus de blaadjes. De schotel eventueel nog verder
versieren met een takje verse venkel en de saus verrijken met een snuifje
saffraan.
Peren met ijs en aalbessen
Ingrediënten
4 peren, ½ liter water, 300 gr
aalbessen, ½ liter rode wijn, 4 bollen vanille-ijs
Bereidingswijze:
Een stroop bereiden door het water met 200 gr suiker aan de kook te brengen. De
peren schillen, in partjes snijden en gedurende ongeveer 10 minuten in de stroop
pocheren. De aalbessen wassen en afristen, de wijn verwarmen met de rest van de
suiker en de aalbessen daarin gedurende 8 à 10 minuten koken. De vruchten laten
afkoelen en in de koelkast zetten tot vlak voor het opdienen. Op elk bord de
aalbessen en de partjes peren schikken, in het midden een bol vanille-ijs
leggen. Eventueel garneren met een toefje slagroom. Meteen opdienen.
Eet smakelijk!
|