Zomerstamppot
Ingredienten1/4 eetlepel gembersiroop -125
gram andijvie – zout - 4 gram boter - 50 gram – hamblokjes - 250 gram
aardappelen - 1/4 deciliter warme melk - 25 gram spekreepjes - 1 kleine ananas -
rode paprika Bereidingswijze: Schil de aardappelen, snijd ze
in stukken en kook ze in water met zout helemaal gaar. Was en snijd intussen de
andijvie heel fijn. Laat de groente goed uitlekken. Maak de ananas en de paprika
schoon en snijd het vruchtvlees in stukjes. Bak de spekreepjes in een droge
koekenpan knapperig uit. Giet de aardappelen af. Stamp de aardappelen met de
boter en de melk met een stamper fijn. Schep de andijvie, de ananas, de paprika,
de spekreepjes, de gembersiroop en de hamblokjes erdoor. Warm alles al
omscheppend goed door. Serveer de stamppot met een spiegelei. Citroenmousse
Ingrediënten6 blaadjes gelatine - 2 eiwitten - 100gram fijne kristalsuiker - 1/4liter slagroom - 2 deciliter vers citroensap (de smaak wordt wat milder als u de helft van het citroensap vervangt door sinaasappelsap). Voor de garnering1/4 liter slagroom en 1 citroen BereidingswijzeWeek de blaadjes gelatine in ruim koud water tot ze zacht zijn. Klop ondertussen de eiwitten bijna stijf, voeg de helft van de suiker toe en klop het eiwit helemaal stijf. Klop vervolgens de slagroom met de rest van de suiker bijna stijf. Verhit 1deciliter water en los hierin, van het vuur, de goed uitgeknepen gelatine op. Roer het citroensap door het gelatinemengsel, zet het geheel in een bak met ijswater en laat het al roerend iets dikker (lobbig) worden. Spatel de geklopte slagroom door het citroenmengsel, schep het mengsel op de stijfgeklopte eiwitten en spatel het geheel voorzichtig door elkaar. Doe het mengsel over in de met koud water omgespoelde gladde puddingvorm en laat de mousse minstens 3 uur in de koelkast opstijven. Maak de rand van de mousse voorzichtig los van de puddingvorm en stort hem op een platte schaal. Garneer de mousse met toefjes slagroom. Eet smakelijk! |