Cosquisine

Recept week 27 [ Eerdere recepten ]

Zomerstamppot

Ingredienten

1/4 eetlepel gembersiroop -125 gram andijvie – zout - 4 gram boter - 50 gram – hamblokjes - 250 gram aardappelen - 1/4 deciliter warme melk - 25 gram spekreepjes - 1 kleine ananas - rode paprika

Bereidingswijze:

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in water met zout helemaal gaar. Was en snijd intussen de andijvie heel fijn. Laat de groente goed uitlekken. Maak de ananas en de paprika schoon en snijd het vruchtvlees in stukjes. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan knapperig uit. Giet de aardappelen af. Stamp de aardappelen met de boter en de melk met een stamper fijn. Schep de andijvie, de ananas, de paprika, de spekreepjes, de gembersiroop en de hamblokjes erdoor. Warm alles al omscheppend goed door. Serveer de stamppot met een spiegelei.

Citroenmousse

Ingrediënten

6 blaadjes gelatine - 2 eiwitten - 100gram fijne kristalsuiker - 1/4liter slagroom - 2 deciliter vers citroensap (de smaak wordt wat milder als u de helft van het citroensap vervangt door sinaasappelsap).

Voor de garnering

1/4 liter slagroom en 1 citroen
gladde puddingschaal (inhoud 1liter)

Bereidingswijze

Week de blaadjes gelatine in ruim koud water tot ze zacht zijn. Klop ondertussen de eiwitten bijna stijf, voeg de helft van de suiker toe en klop het eiwit helemaal stijf. Klop vervolgens de slagroom met de rest van de suiker bijna stijf. Verhit 1deciliter  water en los hierin, van het vuur, de goed uitgeknepen gelatine op. Roer het citroensap door het gelatinemengsel, zet het geheel in een bak met ijswater en laat het al roerend iets dikker (lobbig) worden. Spatel de geklopte slagroom door het citroenmengsel, schep het mengsel op de stijfgeklopte eiwitten en spatel het geheel voorzichtig door elkaar. Doe het mengsel over in de met koud water omgespoelde gladde puddingvorm en laat de mousse minstens 3 uur in de koelkast opstijven. Maak de rand van de mousse voorzichtig los van de puddingvorm en stort hem op een platte schaal. Garneer de mousse met toefjes slagroom.

Eet smakelijk!


STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL