Cosquisine

Recept week 31 [ Eerdere recepten ]

Jacobsvruchten op schelp

Ingredienten

50 gram boter - 2 sjalotjes - 1/2 liter witte wijn - 2 kabeljauwfilets - 2 zalmfilets - 150 gram garnalen - room - paneermeel - gruyèrekaas - prei

Bereidingswijze

Laat de boter smelten, snipper het sjalotje erbij en laat een beetje stoven. Voeg er de wijn, de kabeljauwfilets en de zalmfilets bij en laat het geheel gaar worden. Voeg er op het laatst de garnalen bij en laat deze meekoken. Zeef het vocht uit de pan en maak er een saus van (roux). Doe de room en de prei erbij. Leg de vis op schelpen en overgiet dit met de saus, strooi er het paneermeel en de gruyèrekaas bovenop. Laat de schelpen met het mengsel gratineren in de oven tot dat er een mooi korstje opkomt.

Filet mignon met aardappelen

Ingredienten

800 gram aardappelen - 1 1/2 deciliter melk - peper & zout - snuifje gemberpoeder - snuifje nootmuskaat - 600 gram varkenshaas - 30 gram boter of margarine
Voor de saus:
1 koffielepel maïszetmeel - 1 eetlepel xeresazijn - 1 koffielepel cognac - 1 koffielepel kerrie - gehakt biesloof

Bereidingswijze

De aardappelen schillen en in plakjes van 1 cm dik snijden. In een schotel doen (geschikt voor de microgolfoven), overgieten met de melk, de kruiden bijvoegen, afdekken, 10 minuten in de microgolfoven op volle kracht (600 W) zetten. De aardappelen laten uitlekken en warm houden, de saus even aan de kant zetten. De varkenshaas in 12 plakjes snijden. Een braadschotel met de boter 6 minuten in de microgolfoven op volle kracht zetten. De vleesplakjes enkele seconden in die schotel leggen, omdraaien, afdekken en 5 minuten in de microgolfoven op volle kracht laten braden. Het vlees met een vel aluminiumfolie afdekken en warm houden. Het maïszetmeel in de saus aanmengen, de azijn, de cognac en de kerrie bijvoegen, weer 30 seconden in de microgolfoven op volle kracht zetten. De aardappelen overgieten met de saus, het vlees naar smaak bestrooien met gehakt bieslook en meteen serveren. Serveer er een frisse salade bij.

Mokka-sorbet

Ingrediënten

5 deciliter melk – 125 gram suiker - ½ deciliter sterke koffie – 2 eiwitten – snufje zout – 2 theelepels rum

Bereidingswijze

Doe de melk, suiker en de koffie in een pan en verhit het geheel tot de suiker is opgelost (niet laten koken). Voeg de rum toe en laat de massa afkoelen. Zet het mengsel een nacht in het vriesvak. Sla de volgende dag de eiwitten met het zout stijf en meng dit voorzichtig door de ijsmassa. Zet het geheel daarna nog een uur in het vriesvak. En verdeel het daarna over de glazen. 
Tip: De koffie kan ook vervangen worden door vruchtensap.
Eet smakelijk!






STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL