Cosquisine

Recept week 33 [ Eerdere recepten ]

(Vegetarisch menu)

Gebakken kerrie-kaasplakken

Ingrediënten

2 eetlepels volkorenmeel of ongebleekte bloem - 2 theelepels kerrie - snufje zout - 5 eetlepels water - 4 niet te dikke plakken belegen kaas van 70 gram – paneermeel – zonnebloemolie - 100 gram gedroogde en 24 uur geweekte abrikozen.

Bereidingswijze:

Maak een papje van het meel, de kerrie, zout en water. Ontkorst de plakken kaas, wentel ze door het bloempapje en vervolgens door paneermeel. Verhit de olie tot er damp af komt en bak hierin de plakken kaas heel snel aan beide kanten bruin. Bak ze niet langer dan een paar minuten, anders kan de kaas taai worden. Prik er vooral niet in, aangezien de kaas dan gaat uitlopen. Gebruik dus bijvoorbeeld een pannenkoekmes om de plakken om te keren. Versier de kaas met de geweekte abrikozen en dien hem direct op.

Bami met tofu

Ingrediënten

˝ blok tofu - 2 teentjes knoflook - snufje zout - 100 gram champignons - 50 gram taugé - 100 gram groene kool - 100 gram prei - ˝ bosje selderij - 5 kleine uitjes - stukje verse gemberwortel – zonnebloemolie - 200 gram mie – zout – tamari - 1 citroen.

Bereidingswijze:

Snijd de tofu in dobbelsteentjes en pers de knoflookteentjes erboven uit. Bestrooi ze eventueel met een beetje zout, laat het intrekken in de tijd dat de groente wordt voorbereid. Snijd de champignons in vieren, was de taugé en verwijder de groene dopjes. Snipper de kool, snijd de prei in dunne ringetjes en snijd de selderij klein. Pel en snipper de uitjes. Schil het stukje gemberwortel en rasp het boven de groente die intussen in een grote kom met elkaar is vermengd. Verwarm de olie in een pan met dikke bodem of nog liever in een wadjang. Fruit de blokjes tofu samen met de kleingesneden groenten ongeveer 15 minuten. Zorg ervoor dat de groente nog knapperig is. Breng water met weinig zout aan de kook en leg de nestjes mie erin als het water aan de kook is gekomen. Laat ze niet langer dan 5 tot 10 minuten in het kokende water. Stort de mie in een vergiet en spoel hem af met koud water tegen het kleven. Vermeng de mie met de groente-tofumassa en breng het geheel op smaak met een scheutje tamari. Bak de bami nog enkele minuten in de wadjang.
Serveer de citroen er in partjes gesneden apart bij.

Krudoorntjesbrij

Ingredienten

750 gram vers geplukte, liefst nog groene kruisbessen - 100 gram suiker - 30 gram bloem - ˝ liter melk - mespuntje zout.

Bereidingswijze

Was de kruisbessen en kook ze in een bodempje water in circa 10 minuten tot moes. Doe de moes door een zeef en breng het met circa 75 gram suiker op smaak. Laat de moes afkoelen. Roer de bloem met een klein scheutje melk glad. Voeg het zout toe. Breng de rest van de melk aan de kook en voeg dit al roerend - beetje voor beetje - aan het bloemmengsel toe. Breng de 'lammetjespap' aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de overige suiker naar smaak toe en laat ook de pap afkoelen. Schep vlak voor het opdienen kruisbessenmoes en lammetjespap door elkaar. Ook deze krudoorntjesbrij kunt u met een toefje stijf geslagen slagroom garneren.

Eet smakelijk!






STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL