Cosquisine

Recept week 40 [ Eerdere recepten ]

Lasagne Bolognesse Speciaal

Ingrediënten

500 gram gehakt (half om half of runder), Honig Lasagnebladen Naturel (die hoef je niet voor te koken), twee pakken gezeefde tomaten van 500 gram, plakken jonge kaas (hoeveelheid die nodig is om één laag van een ovenschaal te bedekken), geraspte jonge kaas, een kleine prei, een kleine ui, klein potje erwten, klein blikje maïskorrels (eventueel), Ketjap Manis zoet, sambal, maggi, kerriepoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, zout & zwarte peper, Italiaanse kruiden, peterselie, oregano, klontje boter, allesbinder.

Een grote ovenschaal (of twee kleinere ovenschalen) 

Bereidingswijze

Maak de prei schoon, snij er dunne ringen van en breng die ringen aan de kook. 5 tot 7 minuten koken is ruim voldoende. Daarna laten uitlekken. Verwarm de oven voor op 210 graden. Maak het uitje schoon, snipper het en bak de uisnippers daarna in een pan met weinig boter totdat ze glazig zijn. Doe er nu 6 scheuten maggi bij en een grote scheut Ketjap Manis. Wees niet te zuinig met die Ketjap. Het gehakt moet dadelijk niet echt in de Ketjap gaan drijven maar het moet goed vochtig zijn in de pan. Doe er nu het gehakt bij en bak het rul. Doe bij het gehakt zout, peper, Italiaanse kruiden, paprikapoeder, kerriepoeder, knoflookpoeder, oregano en een mespuntje sambal. Doe geen deksel op de pan, de Ketjap Manis laten verdampen zodat het gehakt vrij droog in de pan komt te liggen. Als dat het geval is het vuur uitzetten. Terwijl het gehakt bakt, de gezeefde tomaten in een pan doen. Voeg hier de uitgelekte prei bij, de uitgelekte maïskorrels en de uitgelekte erwten. Voeg een flinke hoeveelheid peterselie toe en breng het hele goedje zachtjes aan de kook en blijf roeren. Als het rode goedje bijna aan de kook is, voeg je al roerend net zoveel allesbinder toe totdat de saus vrij dik is. De garde moet weerstand ondervinden om door de saus te roeren. De saus is klaar. Haal alles van het vuur.

Opmaken van de lasagne:

Zet de saus, gehakt, lasagnebladen en kaas op het aanrecht. Als u een schaal hebt waarvan u weet dat die snel aanbakt, dan raad ik u aan om de schaal eerst in te smeren met boter. Bedek de bodem van de schaal met saus en zorg ervoor dat de eerste laag saus de hele bodem van de schaal goed bedekt. Leg daarna de bladen op de saus, dan een laag gehakt, dan een laag saus. Weer een laag bladen, dan een laag van plakken jonge kaas, dan een laag gehakt, dan weer saus, dan weer bladen, dan weer gehakt en saus en ga zo maar door. Let wel, er is maar één laag jonge kaas nodig!!
Zorg ervoor dat de laatste laag bestaat uit saus en dat de bladen die onder deze laatste laag liggen volledig zijn bedekt met saus. Strooi nu de geraspte jonge kaas over de laatste laag saus.
Bedek de schaal met aluminiumfolie en prik een stuk of tien kleine gaatjes in deze folie. Zet de schaal voor 35 minuten in een voorverwarmde oven (210 graden).

Als de lasagne klaar is uit de oven halen, de folie verwijderen en het geheel 2 minuten tot rust laten komen.

Eet smakelijk!!


STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL