Cosquisine

Recept week 45 [ Eerdere recepten ]

Broccolistamppot met noten

Ingrediënten

750 gram aardappelen, 750 gram broccoli, 4 eetlepels zure room, 1 klein ei, peper en zout, nootmuskaat, 1 theelepel mosterd, worcestershiresaus 100 gram geraspte oude kaas, 200 gram grof gehakte gemengde noten. 

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en kook ze op matig vuur in ongeveer 20 minuten gaar. Maak intussen de broccoli schoon, verdeel hem in roosjes en snijd de stronk in dunne plakjes. Kook de broccoli in een laagje kokend water met een snufje zout in ongeveer 10 minuten gaar. Giet de aardappelen en de broccoli af. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Stamp de broccoli met de aardappelen fijn. Roer de zure room, het ei, een snufje peper, een snufje nootmuskaat, een scheutje worcestershiresauce, de helft van de kaas en de helft van de noten door de stamppot. Schep de stamppot in een ovenvaste schaal, strooi er de rest van de noten en de kaas over en laat het gerecht onder de hete grill snel bruin worden.

 

Vanillepudding

Ingrediënten

250 milliliter melk, 250 milliliter room, 2 vanillestokjes, 125 gram gelatine, 5 eierdooiers, 150 gram suiker, 250 milliliter room (voor de garnering).

Bereidingswijze
Breng de melk met de room, de vanillestokjes en een derde deel van de suiker aan de kook. Laat intussen de gelatine weken en klop de eidooiers op met een derde deel van de suiker. Voeg als de melk kookt hiervan een half kopje bij de eidooiers, roer dit mengsel even door en giet het terug in de pan. Breng de massa weer tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur af, voeg de geweekte en uitgeknepen gelatine toe, laat deze oplossen en zeef de massa. Klop de room stijf met het laatste derde deel van de suiker. Maak als de puddingmassa licht begint te geleren deze op smaak met wat marasquin en spatel er de stijfgeklopte room door. Maak een puddingvorm nat met koud water en vul deze met de puddingmassa. Laat de pudding geheel opstijven. Maak om te storten het randje van de pudding voorzichtig los met een mes. Spoel de schotel af met koud water. Dompel de vorm even in warm (niet heet) water. Leg de schotel op de vorm, keer het geheel om en schud even om de pudding lost te maken. Werk de pudding af met stijfgeslagen room en/of een lichtroze marasquin saus.

Eet smakelijk!






STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL