Cosquisine

Recept week 46 [ Eerdere recepten ]

Gehakt- Bloemkoolschotel à la Stroganoff

Ingredienten

1250 gram aardappelen - 1 bloemkool - 1 ui - 250 gram champignons - 30 gram boter - 400 gram rundergehakt - 1 zakje Stroganoff saus - 2 dl crème fraîche – nootmuskaat - 25 gram geschaafde amandelen - 50 gram geraspte oude kaas.

Bereidingswijze

Snijd de geschilde aardappelen in gelijke stukken en kook ze in water met zout naar smaak in 15 tot 20 minuten gaar. Verdeel intussen de bloemkool in roosjes, snipper de ui en snijd de champignons in plakjes. Kook de bloemkool in water met zout naar smaak in circa 10 minuten gaar, giet ze af en vang het kookvocht op. Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin het gehakt met een vork rul. Bak de uisnippers en champignonplakjes circa 5 minuten mee. Roer het Stroganoff sauspoeder glad met 1,5 dl water en roer deze saus samen met 1 dl crème fraîche door het gehaktmengsel. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 200° C. 
Giet de aardappelen af, voeg de bloemkoolroosjes toe, stamp de groenten met een pureestamper fijn en klop 1 dl crème fraîche en een scheutje van het bloemkool kookvocht door de puree tot deze smeuïg is. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
 
Vet een ovenschaal in, schep de helft van de puree erin, verdeel het gehaktmengsel erover en dek het geheel af met de rest van de puree. Strooi de geschaafde amandelen en de geraspte kaas erover. Bak de schotel midden in de voorverwarmde oven in plusminus 30 minuten door en door heet en goudbruin.

Mandarijncrème

Ingrediënten

10 mandarijntjes - 1 citroen - 1 sinaasappel - 3 eieren - 100 gram suiker - 1 eetlepel maïzena - 1 dl. witte wijn - zakje vanillesuiker.

Bereidingswijze

Pers 8 mandarijntjes uit evenals de citroen en sinaasappel. Splits de eieren en roer de dooiers met de suiker schuimend. Klop de eiwitten stijf. Voeg de maïzena, witte wijn, vanillesuiker en het vruchtensap toe. Laat dit op een heel laag vuur, al roerend, aan de kook komen. Voeg dan, al omscheppend, het geklopte eiwit aan de hete vla toe. Doe de crème in een schaal en laat deze koud worden. Pel de laatste 2 mandarijntjes en verdeel ze in partjes. Garneer hiermee de Mandarijncrème.

Eet smakelijk!






STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL