Cosquisine

Recept week 49 [ Eerdere recepten ]

Pepernoten

Ingredienten

250 gram zelfrijzend bakmeel - mespuntje zout - 125 gram lichtbruine basterdsuiker - 1 eetlepel speculaaskruiden - 100 gram zachte boter - 3 eetlepels melk.

Bereidingswijze

Kneed alle ingrediënten door elkaar tot een soepel deeg en maak er een bal van. Laat de bal 1 uur op een koele plaats rusten. Verwarm de oven voor op 155 graden. Maak van de helft van de bal kleine bolletjes (zo groot als een knikker) en leg die op gelijke afstanden op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de pepernoten mooi goudbruin van kleur in 15 à 20 minuten. Doe hetzelfde met de andere helft van het deeg.

 

Speculaas

Ingredienten

400 gram bloem – 2½ theelepel bakpoeder – 1½ theelepel speculaaskruiden - 200 gram boter - 250 gram bruine basterdsuiker - 75 gram amandelsnippers - 1 ei.

Bereidingswijze

Meng de bloem met het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout. Basterdsuiker en (koude) boter toevoegen. Kneed hier een soepel deeg van. Laat dat eventueel een nacht staan in de koelkast, dan trekken de kruiden in het deeg. Daarna nog eens goed doorkneden. Wie een speculaasplank heeft kan die met bloem bestuiven en er stukjes deeg indrukken. Anders het deeg uitrollen totdat het ongeveer 1½ centimeter dik is en je er koekjes van kunt snijden. Bestrooi de koekjes met de amandelsnippers en bestrijk ze met ei om ze te laten glimmen. Leg de koekjes op een beboterde bakplaat (of met bakpapier bekleed). In een matig warme oven (170 graden) in circa 20 a 25 minuten mooi bruin en gaar bakken. De laatste vijf minuten het speculaas even omdraaien.

 

Taai Taai

Ingredienten

330 gram vloeibare honing - 1/2 ei - 300 gram bloem - 12 gram bakpoeder - 10 gram speculaaskruiden.

Bereidingswijze

Vermeng de honing met het halve ei. Zeef de overige bestanddelen boven een beslagkom, voeg het honing-eimengsel toe en meng alles met een houten lepel tot een samenhangend geheel. Kneed de massa met een elektrische handmixer tot een soepel deeg. Je kan ook je handen gebruiken, maar wees erop voorbereid dat taai-taaideeg in dit stadium erg plakkerig is. Laat het deeg minimaal een halve dag rusten en rol het daarna (tussen twee met olie of boter bestreken vellen bakpapier) uit tot een lap van circa 1 cm dikte. Snijd het deeg in de gewenste vorm(en) en bak het 15 a 20 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven.






STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL