Cosquisine

Recept week 06 [ Eerdere recepten ]

 

Kerriesoep

Ingrediënten
500 gram kalfs- of kippenpoelet - 250 gram kalfsbeen - ½ middelgrote grof gesneden ui - enkele takjes selderie - 4 peperkorrels of peper uit de molen – zout - 40 gram zacht kokende of snelkokende rijst - ½ a ¾  eetlepel kerrie - 2 eetlepels maïzena - 6 eetlepels melk, koffiemelk of room aroma

Bereidingswijze
Was het poelet en het been met lauwwarm water en zet het daarna op met 1½ liter kokend water, de ui, de selderie, de peper en zout. Breng het water weer snel aan de kook, schep het schuim met de schuimspaan uit de pan en laat het vlees daarna op de laaggedraaide vlam of plaat gaar worden. Giet de inhoud van de pan door de zeef of het vergiet en zet de bouillon, afgedekt, eventueel 12 tot 14 uur op een koele plaats. Snijd het vlees in stukken van gelijke grootte. Was de rijst, schep het vel van de bouillon en breng de rijst in de bouillon aan de kook. Doe het vlees in de pan. Controleer na 10-18 minuten of de rijst gaar is. Maak van de kerrie, de maïzena en de melk met wat water een dun papje. Giet het papje in de soep en laat deze nog even doorkoken. Voeg daarna naar smaak aroma, peper en zout toe.

Kabeljauwschotel met botersaus

Ingrediënten
500 gram panklare worteltjes - 600-750 g geschilde niet afkokende aardappelen - 600-750 g panklare moten kabeljauw of schelvis - 1 gepelde teentje knoflook - 2 eetlepels zeer fijngesnipperde ui - ½ eetlepels dillezaad - 4 eetlepels droge witte wijn
of 1 eetlepel citroensap - 1 theelepel basterdsuiker - 3 eetlepels zeer fijngehakte peterselie - 65 gram boter - 30 gram bloem – aroma – zout - peper uit de molen – nootmuskaat.

Bereidingswijze
Was de worteltjes, verwijder de aangestoken deeltjes, het kopgedeelte en de staartjes en doe de worteltjes met een bodem water en wat zout in een grote pan. Laat de worteltjes 5-8 minuten voorkoken. Was intussen de aardappelen. Snijd deze in stukken van ongeveer gelijke grootte; schuif de worteltjes naar een zijde van de pan en leg de aardappelen naast de worteltjes in de pan. Strooi weinig zout op de aardappelen en giet zoveel kokend water in de pan tot de aardappelen en de worteltjes voor iets minder dan de helft onderstaan en breng het aan de kook.
Was de vis, verwijder velletjes en zoveel mogelijk graatjes en bestrooi de vis met weinig zout. Knijp de knoflook uit op de snippers ui en verdeel de ui over de vis. Leg de vis, als de aardappelen 15 minuten hebben gekookt, op de aardappelen en worteltjes in de pan. Strooi de dillezaadjes op de vis en druppel de wijn of het citroensap op de vis. Sluit de pan en laat aardappelen, groente en vis gaar worden. Smelt in een steelpan 35 gram boter, roer er de bloem door en laat deze op de zeer laaggedraaide vlam of plaat enigszins gaar worden. Neem de pan even van het fornuis. Schep de gare vis met de schuimspaan voorzichtig uit de pan en leg de vis op een voorverwarmde schotel. Houd de vis, afgedekt, warm op het omgekeerde deksel van een pan met bijna kokende inhoud of op een schotelverwarmer. Schep de worteltjes uit de pan over in een kleine pan en voeg, naar smaak, zout, de basterdsuiker en de peterselie toe; houd ook de worteltjes warm. Zet een vergiet op een kom of pan en laat de aardappelen daarin uitlekken. Leg om de aardappelen warm te houden, een deksel op het vergiet. Giet ½ liter van het kookvocht van de groente, aardappelen en vis in een litermaat of een kommetje. Giet dit kooknat, onder goed roeren, bij de boter met bloem, op de laaggedraaide warmtebron, zodat een gladgebonden saus ontstaat. Voeg daaraan naar smaak aroma, peper of zout toe. Verdeel de rest van de boter in kleiner stukken, neem de pan van het fornuis en roer telkens een of enkele stukjes boter door de saus, zo wordt voorkomen dat de boter als een laagje bovenop de botersaus gaat drijven. Doe de aardappelen, de worteltjes en de vis op een schaal en rasp vlak voor het opdienen weinig nootmuskaat op de vis. Serveer deze vismaaltijd zo warm mogelijk. Varieer deze schotel desgewenst door, voordat de saus van het fornuis wordt genomen, er naar smaak 1- 1 ½ eetlepel goudgele mosterd door te roeren of voeg aan de botersaus, vlak voor het opdienen, nog 1-2 eetlepels zeer fijngehakte peterselie of kervel toe.

Eet smakelijk!


STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL