Cosquisine

Recept week 08 [ Eerdere recepten ]

 

Mager spek met gestoofde kool

IngrediŽnten 
800 gram mager spek aan een stukje - 1 kleine groene kool of savooiekool - 1 gepelde ui - peper uit de molen - 50 gram boter - 8 kruidnagels - 3 eetlepels paneermeel - 1 eetlepel bruine basterdsuiker - zout 

Bereidingswijze 
Was het spek met lauwwarm water en zet het op met zoveel warm water dat het juist onderstaat en laat het spek in de gesloten pan ĺ uur zacht koken. Verwijder intussen de buitenste bladeren van de kool, snijd de dikke stronk af en snijd de kool in vier stukken van gelijkte grootte. Snijd de dikke stronk zo uit dat de bladeren niet losraken. Kook de kool in een andere pan met zoveel water dat de kool half onderstaat en voeg wat zout toe. Snijd de ui in vier stukken, doe die bij de kool in de pan. Neem het spek uit de pan, giet 3 dl van het spekkookvocht in de pan met kool en laat deze nog 10 minuten zacht doorkoken. Bewaar wat spekkookvocht. Snijd het zwoerd van het spek af en strooi er weinig peper op.
Roer de paneermeel en de suiker door elkaar. Beboter de ovenschaal. Schuif het rooster in het midden van de oven en verwarm deze voor. Neem de vier stukken kool met de schuimspaan uit het kooknat, laat dat zo goed mogelijk uitlekken. Bewaar wat van het kooknat. Zet de stukken kool stevig tegen elkaar in de ovenschaal en bestrooi de kool met vrij veel peper. Strooi het paneermeel met suiker op het spek en steek er op enige afstand van elkaar de kruidnagels in. Zet het spek met de bestrooide zijde naar boven naast de kool in de ovenschaal, leg de rest van de boter op het spek en zet de ovenschaal in de oven. Giet na 10-15 minuten, als het spek mooi gekleurd is, 2-3 dl van het spekkooknat of groentekooknat in de schaal en leg daar een deksel of aluminiumfolie op. Neem de schaal na 15-20 minuten uit de oven als de groente en het spek gaar zijn. Dien het gerecht op in de ovenschaal of snijd het spek in 4 plakken van gelijke dikte en dien die met de kool op.

Eet smakelijk!


STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL