Mager spek met gestoofde kool
Ingrediënten
800 gram mager spek aan een stukje - 1 kleine groene kool of savooiekool - 1
gepelde ui - peper uit de molen - 50 gram boter - 8 kruidnagels - 3 eetlepels
paneermeel - 1 eetlepel bruine basterdsuiker - zout
Bereidingswijze
Was het spek met lauwwarm water en zet het op met zoveel warm water dat het
juist onderstaat en laat het spek in de gesloten pan ¾ uur zacht koken.
Verwijder intussen de buitenste bladeren van de kool, snijd de dikke stronk af
en snijd de kool in vier stukken van gelijkte grootte. Snijd de dikke stronk zo
uit dat de bladeren niet losraken. Kook de kool in een andere pan met zoveel
water dat de kool half onderstaat en voeg wat zout toe. Snijd de ui in vier
stukken, doe die bij de kool in de pan. Neem het spek uit de pan, giet 3 dl van
het spekkookvocht in de pan met kool en laat deze nog 10 minuten zacht
doorkoken. Bewaar wat spekkookvocht. Snijd het zwoerd van het spek af en strooi
er weinig peper op.
Roer de paneermeel en de suiker door elkaar. Beboter de ovenschaal. Schuif het
rooster in het midden van de oven en verwarm deze voor. Neem de vier stukken
kool met de schuimspaan uit het kooknat, laat dat zo goed mogelijk uitlekken.
Bewaar wat van het kooknat. Zet de stukken kool stevig tegen elkaar in de
ovenschaal en bestrooi de kool met vrij veel peper. Strooi het paneermeel met
suiker op het spek en steek er op enige afstand van elkaar de kruidnagels in.
Zet het spek met de bestrooide zijde naar boven naast de kool in de ovenschaal,
leg de rest van de boter op het spek en zet de ovenschaal in de oven. Giet na
10-15 minuten, als het spek mooi gekleurd is, 2-3 dl van het spekkooknat of
groentekooknat in de schaal en leg daar een deksel of aluminiumfolie op. Neem de
schaal na 15-20 minuten uit de oven als de groente en het spek gaar zijn. Dien
het gerecht op in de ovenschaal of snijd het spek in 4 plakken van gelijke dikte
en dien die met de kool op.
Eet
smakelijk!
|