Cosquisine

Recept week 10 [ Eerdere recepten ]
 

Kerriesoep 

Ingrediënten 
500 gram kalfs- of kippenpoelet - 250 gram kalfsbeen - ½ middelgrote grof gesneden ui - enkele takjes selderie - 4 peperkorrels of peper uit de molen – zout - 40 gram zachtkokende of snelkokende rijst - ½ a¾  eetlepel kerrie - 2 eetlepels maïzena - 6 eetlepels melk, koffiemelk of room aroma. 
Bereidingswijze 
Was het poelet en het been met lauwwarm water en zet het daarna op met 1 ½ liter kokend water, de ui, de selderie, de peper en zout. Breng het water weer snel aan de kook, schep het schuim met de schuimspaan uit de pan en laat het vlees daarna op de laaggedraaide vlam of plaat gaar worden. Giet de inhoud van de pan door de zeef of het vergiet en zet de bouillon, afgedekt, eventueel 12-14 uur op  een koele plaats. Snijd het vlees in stukken van gelijke grootte. Was de rijst, schep het ven van de bouillon en breng de rijst in de bouillon en breng de rijst in de bouillon aan de kook. Doe het vlees in de pan. Controleer na 10-18 minuten of de rijst gaar is. Maak van de kerrie, de maïzena en de melk met wat water een dun papje. Giet het papje in de soep en laat deze nog even doorkoken. Voeg daarna naar smaak aroma, peper en zout toe.

Braadstuk met bruine saus 

Ingrediënten 
250 gram tutti-frutti – 800 a1000 gram runderbraadstuk - peper uit de molen - zout – bloem - 150 gram boter - 2 grote zeer fijngesnipperde uien - dunne schil van 1 citroen - 40 gram bloem - 10 gram maïzena - 2 ½ dl bouillon van1 blokje - 8 eetlepels rode port - 5 eetlepels aardappelmeel - 60-80 gram suiker. 
Bereidingswijze 
Was de gedroogde vruchten goed, eerst in lauwwarm en daarna in koud water. Breng ½ liter water aan de kook, doe er de tutti-frutti in en laat het water weer aan de kook komen. Doe het deksel op de pan, neem de pan van het fornuis en laat de vruchten weken. Bestrooi het vlees met peper en zout. Wentel het vlees door bloem en laat dat zo enige tijd staan. Maak 60 gram vet of boter goed warm in den vleespan; wentel het vlees door het vet zodat het dichttrekt . Bak het vlees daarna, onder het af en toe toevoegen van wat vet of boter, rondom mooi van kleur wordt. Doe dan de fijngesnipperde ui in de pan. Breng, als het vlees ruim een uur braadt, het weekwater met de tutti-frutti en de citroenschil heel langzaam aan de kook. Neem het vlees even uit de pan met behulp van twee lepels. Maak, onder geregeld roeren, de rest vet of boter goed warm in de pan, zodat de ui mooi goudgeel van kleur wordt. Strooi de bloem in het vet; roer in de pan tot de bloem kastanjekleurig is geworden. Strooi dan de maïzena in de pan; laat ook de maïzena onder heel goed roeren mooi van kleur worden en giet er de bouillon op; pas op voor stoom. Voeg de rode port toe en zoveel warm water tot er een gladde vrij dunne saus ontstaat en laat de saus koken. Leg daar het vlees in; draai de warmtebron laag, sluit de pan en laat het vlees in nog ongeveer 1 uur door en door gaar worden. Schep de intussen gaar geworden tutti-frutti uit de pan in de zeef, verwijder de citroenschil. Meet her kookvocht en vul het aan met warm water tot 4 dl. Meng het aardappelmeel met 7 eetlepels water aan tot een glad papje; bind daarmee het kooknat en doe daar de tutti-frutti weer in met de suiker naar smaak. Controleer of het vlees gaar is; druk de zijkant van een lepel in het vlees en prik daar, vlak boven de lepel, in met een scherpe vork. IS het opgevangen vleesvocht roze van kleur, dan moet de braadtijd worden verlengd. Grijs vleesvocht wijst op gaar vlees; snijd het vlees pas na 6-8 minuten bekoelen aan. Serveer de saus en de tutti-frutti apart bij het vlees.

Eet smakelijk!


STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL