Chinese kippensoep
Ingrediënten
200 gram kip - 1½ liter bouillon - 50 gram mihoen - 1 prei - 1 witte ui - ½
theelepel zout - 1 theelepel soja - snufje ve-tsin - 1 ei - selderij
Bereidingswijze
Kook de kip in 2 liter water en bewaar, na verwijdering van de kip, de bouillon.
Voeg, als u de bouillon niet krachtig genoeg vindt, een bouillonblokje toe. Week
de mihoen en wat water na deze eerst in kleine stukjes te hebben gebroken. Snijd
de kip, ui en prei fijn. Breng de bouillon aan de kook en voeg er de
fijngesneden ingrediënten aan toe. Laat de soep ongeveer 10 minuten zachtjes
stoven. Voeg de mihoen, zout, soja en ve-tsin toe. Klop het ei, bak een omelet
en snijd die in zeer dunne reepjes. Dien de kippensoep op met sliertjes ei en
fijngeknipte selderij
Gebakken groenten met
gember
Ingrediënten
3 eetlepels olie - 4 cm verse gemberwortel (geschild en fijngehakt) - 1 kg
gemengde groene groenten, zoals kool, broccoli, spinazie, Chinese kool enz.
schoongemaakt en kleingesneden - 50 gram peultjes - 1 rode paprika en1 groene
paprika (van zaad ontdaan en in reepjes gesneden) - 1 groen pepertje en 1 rood
pepertje (zaad verwijderd en gehakt) - 2 sjalotjes (in ringen gesneden) -
mespunt ve-tsin Ingrediënten voor de saus: 3 eetlepels zoete ketjap - 2
eetlepels gembernat - 2½ deciliter kippenbouillon - 2 eetlepels maïzena - 1
mespuntje vijfkruidenpoeder - mespunt zout - zwarte peper uit de molen
Bereidingswijze
Zet de schoongemaakte peultjes even in water met een paar ijsblokjes dan worden
ze knapperig. Vermeng in een klein schaaltje alle ingrediënten voor de saus.
Verhit de olie in de wok, doe er de gehakte gember in en voeg, als deze begint
te geuren, met handjes tegelijk de verse groenten toe en strooi er ve-tsin over.
Bak al omscheppend tot het gaat slinken. Het mag echter niet te zacht worden.
Schenk de saus er bij en laat aan de kook komen, zodat de saus iets kan binden.
Laat het gerecht afdekken en nog 2 tot 3 minuten stoven. Proef of extra zout en
peper nodig is en schep het dan in een verwarmde schaal. Serveer direct.
Chinese rijstparels
Ingrediënten
150 gram (dessert)rijst - 500 gram mager kipgehakt - 2 eetlepels Chinese
sojasaus of ketjap - 2 eetlepels fijngehakte koriander - 1 eetlepel geraspte
gemberwortel - 1 theelepel komijn - zout - peper - 2 eetlepels paneermeel
Bereidingswijze
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Meng het gehakt met de overige
ingrediënten en vorm er 8 ballen van. Rol de ballen door de rijst tot het
gehakt helemaal is bedekt. Stoom het gehakt in een stoompan of in een vergiet
boven kokend water in ongeveer 15 minuten gaar.
Eet smakelijk!
|