Cosquisine

Recept week 14 [ Eerdere recepten ]

 

Witlofsoep met ham en bieslook

Ingrediënten 
600 gram witlof - 1 kleine uien, in ringen - 2 stengels bleekselderij - 30 gram boter - 1/2 liter groentebouillon van 1 tablet - 100 gram achterham in reepjes - 1 dl slagroom - peper en zout - 4 eetlepels fijngesneden kruiden (peterselie en bieslook).    

Bereidingswijze
 
Verwijder het onderste, harde gedeelte van de witlof. Houd 12 blaadjes apart en snijd de rest in dunne reepjes. Bak de witlofreepjes, ui en bleekselderij circa 6 minuten in 20 gram boter. Schenk de bouillon erbij en breng de soep aan de kook. Laat deze circa 20 minuten zachtjes koken. Bak de ham in een droge koekenpan krokant. Snijd de achtergehouden witlof in smalle reepjes en stoof ze circa 3 minuten in 10 gram boter en 1 eetlepel water. Pureer de soep, zeef deze en breng hem weer aan de kook. Voeg de slagroom, gestoofde witlof en ham toe. Breng de soep op smaak met zout, peper en de kruiden. 


Gebakken kabeljauwfilet met witlof en mosterd 

Ingrediënten  
300 gram kabeljauwfilet in 2 stukken - 2 eetlepels bloem - 4 struikjes witlof - 50 gram boter - sap van een halve citroen - klein bekertje crème fraiche - 1 eetlepel grove mosterd - 1 eetlepel gembersiroop (uit een potje gember) - zout en peper 

Bereidingswijze 
Bestrooi de stukken vis met zout en peper en wentel ze door de bloem. Maar de witlof schoon en snijd de struikjes in de lengt in smalle reepjes. Smelt de boter in een ruime koekenpan en bak de kabeljauwfilets op matig hoog vuur in circa 4 tot 6 minuten bruin en gaar, keer ze halverwege. Houd de filets warm onder aluminiumfolie. Bak de reepjes witlof in het bakvet op hoog vuur al omscheppend in circa 3 minuten beetgaar. Roer het citroensap, de crème fraiche, de mosterd en de gembersiroop erdoor en warm het geheel nog 1 minuut zachtjes door. Schep de witlof met saus op warme borden en leg de kabeljauwfilets erop. Serveer de vis met aardappelpuree of kroketjes. 


Bananenbordje 

Ingrediënten 
1 deciliter water - 40 gram suiker - 1 eetlepel citroensap - 2 bananen - 2 eetlepels witte rum - 40 gram pure chocolade - ½ theelepel oploskoffie - ½ deciliter room - vanille-ijs. 

Bereidingswijze  
Breng het water met de suiker en het citroensap aan de kook.  Schil de bananen en leg ze in de pan. Laat ze 2 minuten zachtjes koken. Haal ze uit de pan en leg ze op bordjes en besprenkel ze met de rum. Breek de chocolade in stukjes en leg ze in een kom. Voeg de oploskoffie en de room toe en laat de chocolade au bain-marie smelten (zet de kom in een pan zacht kokend water).
Schep het ijs bij de bananen en verdeel de saus over de bananen en het ijs. Meteen eten!

Eet smakelijk!






STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL