Koude
avocadosoep
Ingrediënten
¼ liter sojamelk - ¼ liter soya-yoghurt - 2
teentjes knoflook - 2 eetlepels citroensap – zout - 3 rijpe avocado's - ½
rode paprika - bieslook
Bereidingswijz
e
Roer in een kom de sojamelk en yoghurt, uitgeperste
knoflookteentjes, citroensap en naar smaak en behoefte zout door elkaar.
Avocado's schillen, halveren en pit verwijderen. Wrijf het vruchtvlees door een
zeef of pureer het in een keukenmachine. Roer de puree zorgvuldig door het
yoghurtmengsel. Snijd de paprika in heel kleine stukjes en snipper de bieslook.
Verdeel de soep over 4 kommen en strooi er de paprika en bieslook overheen.
Serveer met geroosterd brood.
Bonenstamppotje
met gehakt
Ingrediënten
700 gram kruimige aardappelen – zout - 150 gram
panklare bonen - 1 potje witte bonen (350 gram) - ½ deciliter melk – boter -
1 eetlepel kruidenmix voor stamppot boerenkool - 2 vleestomaten - 1 ui - 1
eetlepel olijfolie - 250 gram gehakt - ½ theelepel paprikapoeder - ¼ theelepel
knoflookpoeder - ½ theelepel zout - 2 eetlepels tomatenketchup - 1 eetlepel crême
fraiche
Bereidingswijze
Aardappelen schillen, wassen en kleiner snijden. In
pan met water en zout aardappelen aan de kook brengen. Na 5 minuten bonen erbij
doen en nog 10 minuten laten koken, tot de aardappels gaar zijn. In zeef witte
bonen onder koud stromend water afspoelen en uit laten lekken. Tomaten wassen,
in parten snijden, zaadjes en vocht verwijderen en vruchtvlees in blokjes
snijden. Ui pellen en klein snijden. De olie verhitten en de uien 2 minuten
fruiten. Het gehakt toevoegen en op hoog vuur bruin en rul bakken. De
tomaatblokjes, paprikapoeder, peper, knoflookpoeder, en zout er door roeren en 1
minuut bakken. Tomatenketchup en crême fraiche er door roeren. Aardappelen en
bonen afgieten en door elkaar stampen. Zoveel melk en boter er door roeren tot
er een smeuïge puree ontstaat.
Witte bonen er door scheppen en nog enkele
minuten verwarmen.
Stamppot op borden scheppen en het gehakt er naast scheppen of over de stamppot
verdelen.
Eet
smakelijk!
|